Geveltekens - Info

GT 1001 003

Wie door de historische binnenstad van Leiden loopt ziet aan vele gevels verwijzingen naar de geschiedenis. In een tijd waarin adressering in de vorm van huisnummers ontbrak maakten geveltekens het betreffende pand gemakkelijker vindbaar. Ze dienden als aanduiding voor bijvoorbeeld het beroep van de bewoner of de functie van het pand.

In Leiden zijn nog veel geveltekens over. Sommige zijn in goede staat, andere zijn aan herstel toe. Her en der bevinden zich losse gevelstenen waarvan niet altijd bekend is waar ze oorspronkelijk waren geplaatst of wat het bijbehorende verhaal is. Ook zijn er verhalen over gevelstenen en hun oorspronkelijke plek, maar zijn de stenen zelf niet teruggevonden.

De commissie geveltekens zoekt nieuwe leden; voor meer info klik hier.

De volgende onderwerpen vindt u op deze pagina: navigeer door met een muisklik op de onderstaande tableau's te drukken.

nieuwsfeiten gevelstenen op de kaart index gevelstenen wandelingen
       
werkgroep lopendeprojecten projectenplanning  afgerondeprojecten

  

De Commissie Geveltekens zet gevelstenen, snijramen en bovenlichten letterlijk op de kaart van Leiden.

Elk gevelteken, snijraam of bovenlicht heeft een eigen punaise op de kaart die de locatie aangeeft. De kleur van de punaise geeft aan welke informatie beschikbaar is. Er zijn ook enkele wandelingen langs de Leidse geveltekens beschikbaar. Het beginpunt van deze wandelingen is gemarkeerd met de afbeelding van twee wandelaars

wandelaars 1.

knop links boven : kaartlegenda ; rechts boven : kaart uitvouwen

De geveltekens van Leiden zijn ondergebracht onderstaande index. Per regel zijn het adres, postcode, de naam/voorstelling, objectnummer en soms het betreffende verhaal aangegeven. Door op de onderstaande afbeelding te klikken komt u in deze index en kunt u deze inzien of downloaden.

index 1

Sinds februari 2012 is binnen de Historische Vereniging Oud Leiden de Commissie Geveltekens actief. Deze commissie richt zich op het behoud en herstel van Leidse geveltekens en probeert daartoe zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Ze beheert een beeldbank met beeldmateriaal en andere informatie over geveltekens. Ze vertelt via "verhalen" over individuele geveltekens en publiceert waar onze actuele aandacht naar uitgaat. Onze jaarverslagen kunt u hier vinden.  De Werkgroep Geveltekens kent een aantal zwaartepunten:

  • restauratie
  • publiek maken van verhalen
  • beheer van beeldmateriaal en websites
  • samenwerken met andere organisaties 
  • diverse andere activiteiten