home lidworden

Over de HVOL

De Historische Vereniging Oud Leiden wil de kennis van en de belangstelling in de geschiedenis van Leiden en omstreken bevorderen en maakt zich sterk voor het behoud en herstel van het cultureel erfgoed van Leiden. Daartoe onderneemt het tal van activiteiten. De vereniging bestaat al meer dan honderd jaar!

home activiteiten

Nieuws

home publicaties

Spotlight

Ramses Shaffy’s Leidse jaren

Toen Didi Snellen, later Ramses Shaffy geheten, op 3 mei 1940 in Leiden aankwam, ging hij naar de nieuwe Montessorischool aan de Geversstraat 46 in Oegstgeest. Zijn pleegvader had zich actief ingezet voor Montessorionderwijs in de regio Leiden. Op een klassenfoto uit 1940 of 1941 staan enkele klasgenoten van wie de naam bekend is. Wie helpt ons aan de ontbrekende namen? We weten ook dat Ramses op de muziekschool op het Rapenburg 22 heeft gezeten en later op dansschool Wielenga op de Nieuwe Rijn. Wie kent hem nog uit die tijd? Stuur herinneringen aan info@hoogsammy.nl.

Er zijn inmiddels 25 voetstappen van de jonge Ramses Shaffy in Leiden ontdekt en evenzovele anecdotes. Daarom komt er een leuke wandelgids, uitgegeven door de stichting Hoog Sammy. De wandelgids ontvangt u kosteloos als tegenprestatie voor een bijdrage aan Hoog Sammy, het monument in het Terweepark.

 

Montessoriklas van Didi Snellen, later Ramses Shaffy, in Oegstgeest (collectie Mariette Landheer).

act beeld