Beste herinneringen aan het weeshuis

Interview met de heer L.C.P. Overdevest op 12 januari 2015

De heer L. C.P. Overdevest is in mei 1943 in een huis op de Kaiserstraat geboren, waar zijn vader een kapperszaak had. Hij was de jongste van zes en heeft drie zussen en twee broers. Zijn grootvader was melkboer en vader Overdevest moest van hem melk halen bij Duynisveld in Voorschoten, waar hij zijn vrouw ontmoette, die boerendochter was.

De moeder van de heer Overdevest werd ziek bij zijn geboorte en overleed in 1946. Al als baby werd hij ondergebracht bij de Sint Margarita van Cortonastichting (later FIOM). Daarna werd hij in het R.K. Wees- en Oudeliedenhuis (later St. Maarten geheten) aan de Sint Jacobsgracht in Leiden geplaatst. Uiteindelijk kon vader Overdevest het gezin niet meer bij elkaar houden en belandden alle kinderen in dat weeshuis. In 1953 trouwde vader opnieuw en kwamen de kinderen bij hun vader en stiefmoeder te wonen.
De heer Overdevest heeft de beste herinneringen aan het weeshuis. Hij wist dan ook niet beter, want hij had tot zijn tiende nooit een thuissituatie gekend.
 
Lees verder...

Wonen aan de Maredijk en werken als medisch analiste

Interview met mevrouw K.H. Alting op 19 november 2014

Ine Alting wordt geboren in 1928, in Rijnsburg. In de jaren twintig werkt haar vader bij de Zilverfabriek in Voorschoten. “Maar toen kwam de malaise. Mensen kochten minder zilver. Mijn vader vond een nieuwe baan op het gemeentehuis van Rijnsburg. Onze broer Henk is nog in Voorschoten geboren, maar mijn zus Ans en ik kwamen in Rijnsburg ter wereld.”

Het gezin woont op een bovenhuis van de gemeente. “ ’s Nachts stonden de vuilniswagens onder ons huis geparkeerd. En achterin was daar een loketje, waar werklozen zich overdag moesten melden”, vertelt mevrouw Alting.
Als vader onverwacht overlijdt aan een infectie moet het gezin het huis verlaten en komt het naar Leiden. In Leiden woont familie van moeder en opa heeft er een aannemersbedrijfje. “We verhuisden naar de Maredijk, naar het huis waar ik nu nog steeds woon. Het verschil met Rijnsburg was best groot. In Leiden waren veel minder kinderen om buiten te spelen.”

Lees verder...