Houtlaan 55 Guntenaar

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 [Geen afbeelding beschikbaar]

 

Adres

Houtlaan 55, 2334 CK Leiden

Bouwjaar

1964

Architect

B.J.K. Cramer en J.E.Kruisheer

Oorspronkelijke bestemming

Ziekenhuis, “ Diaconessenhuis”

Huidig gebruik

Ziekenhuis  “Alrijne”

Kunstobject

Beeldhouwwerk

Kunstenaar

Ben Guntenaar (1922-2009)

Status

Verdwenen (opgeslagen?)

 

Beschrijving:

Volgens Pollmann en Kruidenier was de oorspronkelijke entree van het ziekenhuis verfraaid met beeldhouwwerk van Ben Guntenaar. Dit beeldhouwwerk is niet meer aanwezig.

Guntenaar studeerde van 1942 tot 1945 beeldhouwkunst bij Jan Bronner aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij werd in 1949 lid van de groepering Vrij Beelden en zijn werken uit die periode werden gekenmerkt door vloeiende, geabstraheerde vormen, verwant aan de werken van Hans Arp en Henry Moore. Met de beeldhouwers Hans Verhulst, Carel Kneulman, Shinkichi Tajiri en Wessel Couzijn was hij medeoprichter van de, slechts kort bestaande, Groep Amsterdam. Vanaf de zestiger jaren was hij parttime docent aan de Gerrit Rietveld Academie.  Aanvankelijk werkte Guntenaar figuratief met de materialen hout, brons en zandsteen of travertijn, maar rond 1975 werd zijn stijl abstracter en minimalistischer.

Het ziekenhuis is in 1963 in gebruik genomen. Het gebouw bestond uit acht bouwonderdelen, variërend van drie tot tien bouwlagen, waaronder twee verpleegvleugels, een zusterhuis en een kapel. Het gebouw was destijds beroemd vanwege de gebruikte bouwtechniek.

Bronnen:

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 110-111

Wikipedia

 

8 maaart 2018