Houtlaan 55 Huib Noorlander

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Houtlaan 55 Noorlander 1

Brons reliëfs, Huib Noorlander (foto: Peter Lamboo)

 

Adres

Houtlaan 55, 2334 CK Leiden

Bouwjaar

1964

Architect

B.J.K Cramer en J.E.Kruisheer

Oorspronkelijke bestemming

Ziekenhuis N.H. Diaconessenhuis

Huidig gebruik

Ziekenhuis Alrijne

Kunstobject

Bronsrelïefs

Kunstenaar

Huib Noorlander (1928-2004)

Status

Niet bedreigd

 

Beschrijving:

De twaalf reliëfs hebben verschillende maten en zijn spiegelbeeldig op de binnenzijde twee kapeldeuren gemonteerd. Het zijn ‘bas-reliëfs’, ondiepe reliëfs met zeer weinig hoogte verschil en zijn gemaakt van brons met een zwarte corrosielaag, patina. Op enkele plaatsen is ook de roodgele kleur van het brons zichtbaar. De kunstenaar heeft de voorstellingen eerst in was geboetseerd om ze daarna af te gieten in brons. De reliëfs passen binnen een lange traditie van de met brons beslagen deuren van middeleeuwse Italiaanse en Duitse kerken. De reliëfs stellen episodes uit de bijbel voor. 

Huib Noorlander  (1928-2004) was een beeldhouwer die maar weinig gebouwgebonden kunstwerken heeft gemaakt. Hij is beeldhouwer en in en rond Rotterdam zijn meer dan 25 beelden van zijn hand geplaatst, waaronder Ketelbinkie.

Het ziekenhuis met kapel is in 1965 in gebruik genomen. Het gebouw bestond uit acht bouwonderdelen, variërend van drie tot tien bouwlagen, waaronder twee verpleegvleugels, een zusterhuis en een kapel. De kapel heeft een V-vormige plattegrond. De kapel heeft een mystieke sfeer door de lichtinval van een in het plafond aangebracht koepelraam.

Houtlaan 55 Noorlander 2

Twee kapeldeuren met Bronsreliëfs (foto: Peter Lamboo)V-vormige kapel (foto: ELO, beeldbank)

 

Houtlaan 55 Noorlander 3

V-vormige kapel (foto: ELO, beeldbank)

 

Bronnen:

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 110-111

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

20 februari 2018