Rooseveltstraat 49 Tieman

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Rooseveltstraat 49 Tieman

Keramisch reliëf, Henk Tieman (foto: Paulina Buring)

 

Adres

Rooseveltstraat 49, 2313 BL Leiden

Bouwjaar

1964

Architect

Ingenieurs- en architectenbureau Ae.G. en J.D. Postma

Rotterdam

Oorspronkelijke bestemming

Bedrijfshal met kantoor N.V. Shulton

Huidige gebruik

Leegstaand

Kunstobject

Keramisch reliëf

Kunstenaar

Henk Tieman (1921-2001)

Status

Niet bedreigd

 

Beschrijving:

Het reliëf is 7.40 meter lang bij 4.70 meter hoog. Het reliëf is deels  binnen en deels buiten  aangebracht. Buiten bevindt het zich boven en onder het bordes bij de ingang. Het gedeelte boven het bordes is afgedekt.

Het reliëf is uitgevoerd in bas-reliëfs met weing hoogteverschillen in de vormen. Het ontwerp is eerst in klei geboetseerd na te zijn gedroogd en in de oven gebakken. Vervolgens zijn de onderdelen beschilderd met een glazuurpasta en opnieuw gebakken.

Henk Tieman (Den Haag 1921 – Rotterdam 2001) is op 18-jarige leeftijd naar de  Koninklijke Academie voor Beldende Kunsten in Den Haag gegaan. Hij is opgeleid als beeldhouwer maar hij is gespecialiseerd in reliëfs. Hij heeft een groot aantal monumentale kunstwerken vervaardigd die door heel Nederland maar ook in het buitenland zijn te vinden. Hij was niet alleen verbonden, maar hij gaf ook leiding aan het atelier van de Bouwkeramiekafdeling van De Porceleyne Fles.

In Leiden is nog een aantal kleine reliëfs in de voormalige Koningskerk aan de Willem de Zwijgerlaan te vinden. Ook is er een keramisch werk aanwezig geweest in de voormalige Albert’s Corner op het Stationsplein dat een vogelvlucht voorstelde.

De plattegrond van het fabrieksgebouw is simpel rechthoekig met de lange gevel haaks op de Rooseveltlaan. Het kantoorgedeelte ligt aan de kortere kopse zijde van het gebouw en is toegankelijk via een trap met bordes. Aan de achterzijde van de trap is het relief aangebracht.

 

Bronnen:

Archief Royal Delft

Documentatie van Beeldende Kunst in Zuid-Holland

RKD https://rkd.nl/nl/explore/artists/Tieman%2C%20Henk

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

 

1 augustus 2018