Stationsplein 107 Relief

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Stationsplein 107 relief

Keramisch reliëf, Kunstenaar onbekend (foto: Jos Hooghuis)

 

Adres

Stationsplein 107, voorheen 7, 2312 AJ  Leiden

Bouwjaar

1967

Architect

J. Jonkman en P. van Dorp

Oorspronkelijke bestemming

Rijksbelastingdienst

Huidige gebruik

Gemeentekantoor (tijdelijk)

Kunstobject(en)

Keramisch reliëf

Kunstenaar

onbekend

Status

Bedreigd

 

Beschrijving

Het reliëf is ca. 1.40 meter breed en ca. 1.00 meter hoog. Het kunstwerk is in klei geboetsseerd en daarna in middelgrote stukken gesneden. Na het droogproces is het in een oven gebakken en beschilderd met glazuurpasta. Vervolgens is het opnieuw gebakken waardoor het een gekleurde ‘huid’ heeft gekregen. De verschillende vormen hebben allemaal hun eigen kleur en bewerking.

Het kantoorgebouw dat in 1966 is gebouwd naar ontwerp van de Leidse architecten J. Jonkman en P. van Dorp bestaat uit twee vleugels die verbonden worden door het trappenhuis. Hoofdaannemer was Wernink’s Beton- en Aannemingsmaatschappij N.V. te Leiden. Op 3 juli 1963 is met de bouw begonnen. Bij de officiële ingebruikname bood ir. J. Jonkman namens de architecten, de hoofdaannemer en de onderaannemers een plastiek voor de kantine aan. De kantine was en is nog steeds gelegen op de 6de verdieping. De naam van de kunstenaar kon tot nu toe niet worden achterhaald.

Het gebouw is omstreeks 2009 aangekocht door de gemeente die er gemeentelijke diensten in heeft ondergebracht (CWI en belastingdiensten). Er zijn plannen om het te slopen om een doorbraak te realiseren voor het autoverkeer.

Bronnen

“Belastinggebouw officieel geopend”, in: Leidsch Dagblad, 21 december 1966, p. 2

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 75

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

 

8 augustus 2018