Peter Struycken, Driestar College

In de entree en de hal van het huidige Driestar College aan de Dieperpoellaan, hoek Kagerstraat, bevindt zich een wandreliëf van de Haagse kunstenaar Peter Struycken. 

MK Foto 4 StruyckenHet gebouw
Het gebouw van het huidige Driestar College is gebouwd in de jaren 1965-66 door architectenbureau Jan Lucas en Henk Niemeyer voor het beroemde Leidse wiskundig genootschap MSG, Mathesis Scientiarum Genitrix. De geschiedenis van dit genootschap gaat terug tot de 18de eeuw. Van 1867 tot 1966 was de school van MSG gevestigd aan de Pieterskerkgracht. Sinds 1951 was het een UTS, uitgebreid technische school, later een MTS, middelbare technische school.

Het wandreliëf
Speciaal voor dit gebouw ontwierp Peter Struycken zijn wandreliëf. Het bestaat uit radiaal geplaatste U-profielen die zich van de ingang buiten langs de glazen gevelwand doorzetten in de hal erachter. Struycken heeft de intentie gehad om buiten activiteit te creëren die binnen tot rust komt. Daarbij maakte hij gebruik van verschillende kleuren. Welke kleuren dat zijn weten we helaas niet, omdat het reliëf later - zonder toestemming van de kunstenaar - wit is geschilderd. In Struyckens herinnering was het kunstwerk uitgevoerd in blauw en oranjerood. 

Peter Struycken
Peter Struycken werd in 1939 in Den Haag geboren. Daar volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Als docent aan de kunstacademie in Arnhem was hij medeoprichter van de afdeling Monumentaal Nieuwe Stijl waar studenten wordt geleerd kunst te integreren in architectuur en stedenbouw.  

Struycken houdt zich vooral bezig met systematisch onderzoek naar kleuren en vormen. Hij gebruikt al sinds 1969 de computer als hulpmiddel bij zijn ontwerpen. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn ontwerp van de Beatrixzegel uit 1981. Het wandreliëf in het Driestar College is zo bijzonder omdat het hier gaat om een kunstwerk uit zijn vroege periode. 

Behoud
Het bestuur van de HVOL heeft bij het College van B&W gepleit voor behoud van Struyckens kunstwerk. Het schoolgebouw zal naar verwachting in de zomer van 2016 worden afgebroken, als het Driestar College een nieuw gebouw heeft betrokken. Mocht het kunstwerk van Struycken behouden kunnen blijven, dan dient zich de vraag van de herbestemming aan. Juist bij monumentale kunst is dat een zeer belangrijk aspect.