Frans van der Veld, Bizetpad 1-3

 

Inventarisatie Wederopbouwkunst


Frans van der Veld Bizetpad 1 3 Keramische gevelversieringMuurversiering, Frans van der Veld (foto: Jos Hooghuis)

 

Adres

Bizetpad 1-3, 2324 JP Leiden

Bouwjaar

1963

Architect

Theo K.J.Koch

Oorspronkelijke bestemming

St.Franciscusschool voor Rooms-Katholiek lager onderwijs

Huidige gebruik

Geen

(tot 2016: Leo Kanner College, school voor bijzonder onderwijs)

Kunstobject

Keramische gevelversiering

Kunstenaar

Frans van der Veld  (1915-2012)

Status

Bedreigd?

 

Beschrijving:

Bij de gelegenheid van de verhuizing van de St. Janschool voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden van Rapenburg 48 naar het pand Bizetpad/César Franckstraat werd op de speelplaats een ‘speelmuur’ of ‘kaatsmuur’ onthuld. Deze was versierd door de kunstenaar Frans van der Veld uit Lisse. Het bakstenen muurtje is aan beide kanten gedecoreerd met een keramisch reliëf waarop sportende jongens en dieren zijn te herkennen. De knieën van een van de jongens lijken door het muurtje te steken, de andere jongen lijkt om het muurtje te rennen. De ronde gaten nodigen uit tot een balspel.

Schilder en beeldhouwer Frans van der Veld (Lisse, 1940) die is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is nog volop actief en werkt intensief samen met zijn echtgenote beeldhouwer Truus van der Veld. Hun werk is veelal figuratief. In hun vrije werk laten Frans en Truus van der Veld zich vaak inspireren door de Griekse mythologie.

De school is oorspronkelijk in 1963 gebouwd als St. Franciscusschool voor Lager Onderwijs naar een ontwerp van gemeentearchitect Theo K.J. Koch. Later was in dit gebouw en dat van de protestantse Koningin Emmaschool aan de César Franckstraat 5 de basisschool voor speciaal onderwijs De Wissel gehuisvest.

Bizetpad Frans vd Veld 1 Bizetpad Frans vd Veld 2
Muurversiering, Frans van der Veld (foto’s: Jos Hooghuis)  

 

Frans van der Veld Bizetpad 1 3 Leidsch Dagblad
Leidsch Dagblad, 8 juli 1978

 

Bronnen:

“Spel en kunst op plein van St. Janschool” in: Leidsch Dagblad, 8 juli 1978, p. 3

Spoelstra, Yteke, De School: “Een sieraad der gemeente”. Inventarisatie van Leidse schoolgebouwen 1850-1965, Unit Monumenten & Archeologie gemeente Leiden, Leiden 2009-2010, p. 204-206

 

22 maart 2018