Houtlaan 55 Kristensen

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Houtlaan 55 Kristensen 1

Glasmozaïeken, Gunhild Kristensen (foto: Peter Lamboo)

 

Adres

Houtlaan 55, 2334 CK Leiden

Bouwjaar

1964

Architect

B.J.K. Cramer en J.E.Kruisheer

Oorspronkelijke bestemming

Ziekenhuis N.H. Diaconessenhuis

Huidig gebruik

Ziekenhuis  Alrijne

Kunstobject

Glasmozaïeken

Kunstenaar

Gunhild Kristensen (1919-2002)

Status

Niet bedreigd

 

Beschrijving:

Het tweedelig mozaïek is aangebracht op de kopse zijden van een half ronde muur van de apsis. De twee delen hebben hierdoor een bijzonder formaat: ze zijn ca. 0.35 meter breed en 5.00 meter hoog. Ze zijn opgebouwd uit rechthoekige gekleurde glasblokjes van ca. 1,5 x 1 centimeter. Het zijn geabstraheerde figuren van gele korenaren en druiventrossen. De kleuren zijn expressionistisch maar een bescheiden uitstraling door lange smalle vorm.

Gunhild Kristensen (1919-2002) is in Leiden geboren en opgegroeid. Ze is een bekende kunstenaar die veel monumentale kunst heeft vervaardigd. Ze heeft naast een groot aantal glas-in-loodramen ook wandtapijten, mozaïeken en wandschilderingen ontworpen. Vooral met haar glas-in-loodramen heeft ze nationale faam verworven. In de school van de Kagerstraat 7 is een glas-in-loodraam aanwezig.

Het ziekenhuis met kapel is in 1963 in gebruik genomen. Het gebouw bestond uit acht bouwonderdelen, variërend van drie tot tien bouwlagen, waaronder twee verpleegvleugels, een zusterhuis en een kapel. De kapel heeft een V-vormige plattegrond. De kapel heeft een mystieke sfeer door de lichtinval van een in het plafond aangebracht koepelraam.

 

Houtlaan 55 Kristensen 2 Houtlaan 55 Kristensen 3jpg
Glasmozaïek, Gunhild Kristensen, detail (foto: Peter Lamboo) Glasmozaïek, Gunhild Kristensen, detail (foto: Peter Lamboo)

 


Houtlaan 55 Noorlander 3V-vormige kapel (ELO, beeldbank)

 

 

Bronnen:

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 110-111

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf  

 

20 februari 2018