Wassenaarseweg 60 van der Neut Wandschildering

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Wassenaarseweg 60 vdNeut wand 1 Wassenaarseweg 60 vdNeut wand 2
Wandschildering, Marius van der Neut (fotos: Peter Lamboo)

 

Adres

Wassenaarseweg 60, 2333 AL Leiden

Huidige adres Kolffpad 1, 2333 BN Leiden

Bouwjaar

1959

Architect

H.F. Mertens jr.

Oorspronkelijke bestemming

Laboratorium voor Fysiologie

Huidige gebruik

Willen Einthovengebouw

Kunstobject

Wandschildering

Kunstenaar

Marinus van der Neut (1910-1999)

Status

Niet bedreigd

 

Beschrijving

De vier wandschilderingen stellen volgens het archief van de Rijksbouwmeesters de Jaargetijden voor. Met enige fantasie zijn de seizoenen te herkennen.  De seizoenen zijn in het Laboratorium voor Fysiologie een passend onderwerp. De hoogte van de vier wandschilderingen zijn nagenoeg gelijk, tussen de 1.50 en 1.60 meter; de breedtes variëren tussen de 1.80 en 2.00 meter. Het is niet duidelijk welke verf de kunstenaar heeft gebruikt. Op de lichtkorrelige ondergrond heeft hij een dunne, niet pasteuze verfsoort toegepast waarmee hij ook dunne lijnen heeft geschilderd. In de schildering zijn gedempte kleuren gebruikt. Ze zijn te typeren als aard- en natuurkleuren. Binnen een aantal kleuren is een verscheidenheid aan tonen te ontdekken.

Marinus van der Neut (Den Haag 1910-1999) is minder bekend in de monumentale kunstwereld. Hij heeft meer schilderijen en tekeningen gemaakt als vrij kunstenaar dan dat hij gebonden opdrachten heeft gedaan. Hij komt over als bescheiden man die liever op de achtergrond bleef. Geboren in Den Haag als vierde kind van de politieagent Ambrosius van der Neut, volgde hij in de avonduren de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Hij sloot zich aan bij andere Haagse kunstenaars in de Eerste Nederlandse Vrije Studio. Hij was lid van Verve, een groep van voornamelijk figuratief werkende kunstenaars die van 1951 tot 1957 in Den Haag en omgeving werkten. De kunstenaarsgroep Verve waartoe Kees Andrea, Henny Bal, Herman Berserik en Theo van der Nahmer behoorden, was opgericht door onder meer de Leidse beeldhouwer Frans de Wit en ook door Christiaan de Moor. In Leiden was het werk van Verve te zien in het Leids Academisch Centrum (1952) en in Amsterdam in het Stedelijk Museum (1954). Verve exposeerde in 1955 in het Rockefeller Centre in New York, het jaar daarop in Palace of the Legion of Honor in San Francisco en in 1957 in the National Arts Club in New York.

Het op 2 juli 1959 geopende gebouw, is ontworpen door de architect H.F. Mertens jr. in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Het gebouwencomplex bestaat uit een aaneenschakeling van vier bouwdelen op een Z-vormige plattegrond. Het is bekleed met donkergeel baksteen en heeft zadeldaken met donkergrijze dakpannen. Het gebouw dat ontworpen is voor het Laboratorium voor Fysiologie biedt nu huisvesting voor verschillende facilitaire diensten van de Universiteit Leiden.

Bronnen

“Nieuw Leids Fysiologisch Laboratorium een uniek Centrum voor Wetenschap en Onderwijs” in: Leidsch Dagblad 3 juli 1959

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 126

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

13 november 2018