Wassenaarseweg 64 Lex Horn Betonreliëf aan luifel

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Wassenaarseweg 64 Lex Horn beton relief 01
Betonreliëf, Lex Horn (foto: Elinoor Veldman)

 

Adres

Wassenaarseweg 64, 2333 AL Leiden

Bouwjaar

1957-1960

Architect

Frants Edward Röntgen

Oorspronkelijke bestemming  

Clusius Laboratorium, laboratorium voor biochemie

Huidige gebruik

Afgebroken

Kunstobject

betonreliëf aan luifel

Kunstenaar

Lex Horn (1916-1968)

Status

Herplaatst

 

Beschrijving

De ongekleurde betonreliëfs waren boven elkaar geplaatst boven de hoofdingang. Elk reliëf bestaat uit tien platen van een meter breed. Het bovenste reliëf is 1,60 m  hoog, het onderste  1,30 m.

Het Clusius Laboratorium is in 2015 afgebroken waarbij de betonreliëfs zijn uitgenomen. Ze zijn herplaatst tegen de wand van de parkeergarage aan het Kolffpad, hoek Wassenaarseweg.  In de sparing van de vroegere luifel is de naam van de kunstenaar aangegeven.

Lex Horn (Nijmegen 1916 – Vannes 1968) was een Nederlandse kunstenaar die vooral bekend is geworden om zijn introductie en gebruik van sgraffito- en glas-appliquétechnieken in monumentale kunst tijdens de wederopbouw.

Lex Horn studeerde in de tweede helft van de jaren 1930 aan de Amsterdamse Rijksakademie voor Beeldende Kunst, waar hij uitgroeide tot een van de beste leerlingen van professor Heinrich Campendonk, hoogleraar Monumentale en Versierende Schilderkunst. Studievrienden waren Jan Peeters, Wim ten Broek en Hans Norden. Lex Horn ontwikkelde zich als een expressionistisch kunstenaar met voorliefde voor monumentale kunst.  Les horn  is vooral bekend geworden om zijn introductie en gebruik van sgraffito- en glasappliquétechnieken in de monumentale kunst tijdens de wederopbouw. Hij zag als kunstenaar een taak weggelegd voor monumentale kunst en heeft zich ingezet voor de wederopbouw door te pleiten voor kunstbijdragen aan de nieuwe architectuur.

Hij behoorde tot de meest succesvolle kunstenaars in Nederland. In 1948 vertegenwoordigde hij Nederland op de Venetiaanse Biënnale en in 1949 was zijn werk prominent aanwezig op de Benelux-tentoonstelling in Den Haag.

 

Wassenaarseweg 64 Lex Horn beton relief 02

Reliëfs boven ingang laboratorium ( foto: Paulina Buring)

 

Wassenaarseweg 64 Lex Horn beton relief 03

Herplaatst reliëf aan de  Wassenaarse weg  (foto: Paulina Buring)

 


Wassenaarseweg 64 Lex Horn beton relief 04
 Detail herplaatst reliëf (foto: Jos Hooghuis)

Bronnen:

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedenbouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 128

Spoelstra, drs. Yteke, Biochemisch Laboratorium Clusius, Universiteit Leiden, Wassenaarseweg 64 Leiden. Een kunst- en cultuurhistorische waardestelling. Maart 2015

Stichting Lex Horn http://www.stichtinglexhorn.nl/

 

15 januari 2019