Ter Haarkade 1 Harry Op de Laak Wandschildering

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Ter Haarkade 1 Harry op de Laak muurschildering 01

Harry Op de Laak bij zijn muurschildering.

(Foto: Leidse Courant, 11 juli 1964, p. 3)

 

Adres

Ter Haarkade 1, 2321 AS  Leiden

Bouwjaar

1964

Architect

Th.K.J. Koch, gemeentearchitect

Oorspronkelijke bestemming 

Rooms-katholieke St. Leonardusschool (LO)

Huidige gebruik

Laatste gebruiker was kunstenaarscollectief Nieuwplaatz (tot 2018)

Kunstobject

Wandschildering in de aula

Kunstenaar

Harry Op de Laak (1925-2012)

Status

De wandschildering is verdwenen. Het pand is in juli 2020 gesloopt om plaats te maken voor sociale woningbouw.

 

Beschrijving

Voor de nieuwe St.-Leonardusschool aan de Ter Haarkade vervaardigde Harry Op de Laak een wandschildering in de aula. Het stelde een landschap bij avond voor met linksvoor een tafel met stoelen eromheen. Op een van de stoelen een meisje. Op tafel bloemen en fruit. Op de Laak wilde hiermee levensblijheid uitdrukken, het fijne van het leven. “Dit staat in dienst van de kinderen die het lokaal gebruiken. Ze proeven iets van het prettige leven, zo ’s avonds als de schelle kleuren van de dag langzaam verdwijnen, als het rustig wordt, als je niets anders wilt dan heerlijk wat suffen. Levensvreugde. Niets meer.” Aldus Op de Laak in de Leidse Courant van 11 juli 1964. De schildering is later verdwenen, mogelijk bij de verbouwing van de school in 1977.

Harry op de Laak (Venlo, 1 juni 1925 – Horn, 16 januari 2012) was een Nederlandse kunstschilder die vooral werkzaam was als monumentaal kunstenaar. Hij was een leerling van Heinrich Campendonk, directeur van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Campendonk stelde zich op het standpunt dat monumentale kunst ondergeschikt moest zijn aan de architectuur. Daarmee zette hij zich af tegen de opvatting dat monumentale kunst een boodschap moest uitdragen, daartoe geïnspireerd door socialistische idealen. Harry Op de Laak deelde de visie van zijn leermeester en meende dat monumentale kunst ten dienste moest zijn van degenen die het gebouw gebruikten. Op de Laak vervaardigde ook kunstwerken in keramiek, betonreliëfs, glasramen en gobelins.

Het gebouw aan de Ter Haarkade is gebouwd als St.-Leonardusschool voor het katholieke lager onderwijs door gemeentearchitect Theo Koch. Vanaf 1978 bood het onderdak aan de protestants-christelijke LOM-school B.D. Arentshorst. Voordat de LOM-school erin trok werd het gebouw uitgebreid met een nieuwe aula en een gymnastiekzaal. De laatste gebruiker van het gebouw was kunstenaarscollectief Nieuwplaatz. De gemeente Leiden heeft het gebouw in 2018 verkocht aan Vastgoedontwikkelaar Ten Brinke die het gebouw in juli 2020 heeft gesloopt ten behoeve van de bouw van appartementen voor de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren.

Ter Haarkade 1 Harry op de Laak muurschildering 02
Ter Haarkade 1 Harry op de Laak muurschildering 03

Schoolgebouw Ter Haarkade 1

(foto: Leidsch Dagblad, 23 augustus 1975)         

Schoolgebouw Ter Haarkade 1

(foto: Jos Hooghuis, 2017)

 

Bronnen:

“Harry Op de Laak (monumentale schilderingen): kunstenaar van de levensblijheid”, in: Leidse Courant, 11 juli 1964, p. 3

“Nieuw gebouw voor Leidse lom-school”, in: Leidse Courant, 15 april 1978, p. 3

Spoelstra, Yteke, De School: “Een sieraad der gemeente”. Inventarisatie van Leidse schoolgebouwen 1850-1965, Unit Monumenten & Archeologie gemeente Leiden, Leiden 2009-2010, p. 211 e.v.

“Verkoop Ter Haarkade rond”, in: Leidsch Dagblad, 14 maart 2018

9 september 2020