Curacaostraat 3 Maaskant

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Curacaostraat 3 MaaskantWandreliëf “Ichtus” door Jan Maaskant (foto: Nieuwe Leidsche Courant)

 

Adres

Curaçaostraat 3, 2315 XV  Leiden

Bouwjaar

1960

Architect

Kraan, A.T. en A. van Nieuwkoop

Oorspronkelijke bestemming

Gereformeerde Petrakerk

Huidige gebruik

Turkse moskee Mimar Sinan

Kunstobject

Wandreliëf

Kunstenaar

Jan Maaskant (1939)

Status

vernietigd

 

Beschrijving:

Het kunstwerk van Jan Maaskant is een wandreliëf van met staal gewapend gips. Het stelt een vis voor (ichthus, Jesus Christus) die beschermend een kolibri omringt (de mens als vogel) tegen de bedreiging van een schorpioen met gebroken angel. Het is in 1965 in de kerk aangebracht.

De laatste dienst in de Petrakerk is gehouden in 1990. Met de verkoop van het gebouw in het vooruitzicht besloot Maaskant zijn kunstwerk te vernietigen. In 1993 is de kerk gekocht door de Turkse Islamitische Stichting Afdeling Leiden. De kerk is nu een moskee.

Maaskant (Sint-Pieters-Woluwe, 1939) is een Nederlandse beeldhouwer en tekenaar die aanvankelijk werkte in steen en brons maar later vooral met staal is gaan werken. Hij is voornamelijk autodidact maar studeerde ook een jaar aan de Accademia di Belli Arti in Rome. In zijn kunst streeft hij ernaar tijdloze ruimte visueel te verbeelden. Bekende werken van hem zijn: Staand en liggend (Beeldenpark Gemeentemuseum Den Haag, 1972), Situatie (Loosduinseweg in Den Haag, 1972) en Reliëf met grijze vormen (Van Abbemuseum Eindhoven, 1978). Hij vervaardigde ook een plastiek voor de MAVO aan de Sumatrastraat in Leiden maar het is onduidelijk of dit nog bestaat. In 1970 exposeerde hij samen met beeldhouwer Frank de Wit in Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden. Hij heeft Vormstudie gedoceerd aan de afdeling Bouwkunde van de TU Delft.

Bronnen:

“Jan Maaskant leeft zich uit in staal”, Nieuwe Leidsche Courant, 10 december 1970

“Petrakerk verrijkt met unieke kunstprodukten”, Nieuwe Leidsche Courant, 25 maart 1965, p. 3

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 87

“Verlaten Petrakerk nu moskee”, Leidsch Dagblad, 27 augustus 1993, p. 14

 

14 februari 2018