Agenda

Download als een iCal bestand
Wandeling langs historische winkelpuien
Zondag 26 Maart 2017, 10:00
 

'Wanneer iemand, die eenige jaren geleden Leiden verlaten heeft, daarin terugkeert, wordt hij getroffen door al de winkels, die allerwegen verrezen zijn op plaatsen, waar in zijn tijd woonhuizen stonden. De Haarlemmerstraat is een aaneenschakeling van winkels, de Nieuwe Rijn heeft haast al zijn particuliere woningen verloren voor winkels, enz. Zelfs de schoone Breestraat is op weg om een winkelstraat te worden en van de Hogewoerd is weinig meer over.'
Aldus een passage uit een ingezonden brief gepubliceerd in het Leidsch Dagblad van 3 december 1900.

Zij getuigt van het veranderende stadsbeeld door de opkomst van het winkelen. Dit gaf een enorme impuls aan de ontwikkeling van de winkelpui. In Leiden zijn nog diverse historische winkelpuien bewaard gebleven. Het gemeentelijk winkelpuienproject heeft bovendien geresulteerd in het herstel van verschillende puien. De wandeling zal deels overlappen met de wandeling uit 2014, maar voert ook langs recente resultaten van het winkelpuienproject.

De wandeling: Om 10.00 uur verzamelen voor de Burcht bij het Koetshuis. Na de wandeling sluiten we de excursie af in het Koetshuis met koffie/thee en gebak. Inschrijvers krijgen voor de aanvang van de excursie nadere informatie via de mail toegestuurd. Matthijs Burger (– adviseur Ruimtelijke ontwikkeling), Cas Nagtzaam (– restauratiearchitect Winkelpuienproject) en Monique Roscher (– projectleider winkelpuienproject) hebben deze wandeling ontwikkeld en zijn ook de rondleiders tijdens onze excursie. Zij zijn allen werkzaam bij Erfgoed Leiden en Omstreken.

De kosten bedragen €7,50 voor HVOL-leden en €8,50 voor introducés.
Bij een duolidmaatschap kan één introducé per duo worden ingeschreven.

 

Inschrijven voor de excursie