Agenda

Download als een iCal bestand
Tweede Leidse Salon
Zondag 02 April 2017, 13:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tweede Leidse Salon op zondag 2 april 2017

Vaak gaat het bij geschiedenis om zaken Dirk van Eck salon 1uit een lang vervlogen verleden. Maar bij ‘andere tijden’ kunnen we ook denken aan gebeurtenissen die zich dertig, veertig, vijftig jaar geleden hebben afgespeeld. Zo heeft de kraakbeweging veel stof doen opwaaien. Niet alleen in grote steden als Amsterdam, maar ook in Leiden werden tal van leegstaande panden gekraakt om huisvesting te bieden aan woningzoekenden. Dat had veel te maken met de heersende woningnood. Vaak waren de krakers jongeren, maar ook gezinnen die geen kans zagen om langs reguliere weg een woning te vinden.

De kraakbeweging was de uitdrukking van het verzet tegen leegstand en speculatie en had daardoor bijna vanzelfsprekend een politiek, links karakter. In de beeldvorming – vooral gestoeld op wat er zich in bijvoorbeeld Amsterdam afspeelde – overheerst dat het bij krakers om radicale, militante actievoerders gaat. De vraag is of dat hoofdstedelijke beeld klopt bij wat er in kleinere gemeenten als Leiden gebeurde. Hoe politiek was de Leidse kraakbeweging? Wat voor mensen kraakten er eigenlijk en waarom precies?

In Leiden is het begin van de kraakbeweging niet los te zien van huurdersacties tegen sloop, verpaupering en huurverhogingen, acties die in Leiden op grote schaal plaatsvonden. In de jaren tachtig richtten de Leidse krakers hun pijlen behalve op leegstaande oude panden – van kleine woonhuizen tot leegstaande herenhuizen, kantoren en fabrieken – ook op dure nieuwbouwcomplexen met veel leegstand.

De kraakbeweging maakt net als het georganiseerde huurdersprotest onlosmakelijk deel uit van de Leidse sociale geschiedenis. Bovendien kan worden vastgesteld dat beide bewegingen invloed hebben gehad op het gemeentebeleid.

Onder leiding van dr. Bart van der Steen wordt op dit moment bij de vakgroep geschiedenis van de Leidse universiteit de Leidse kraakbeweging in kaart gebracht. Hij en zijn medewerkers zullen op deze salonbijeenkomst meer vertellen over dat onderzoek en willen daar graag met anderen over van gedachten wisselen.

Bart van der Steen studeerde geschiedenis aan de Leidse Universiteit en promoveerde aan het European University Institute in Florence. Daar deed hij internationaal vergelijkend onderzoek naar kraken en politiek geweld in West-Europa tussen 1980 en 1990. In verband daarmee verbleef hij enkele semesters in Hamburg en Kopenhagen. Ook was Van der Steen hoofdredacteur van Kritiek, het Jaarboek voor Socialistische Discussie en Analyse en is hij bekend als boekrecensent voor de NRC.

Locatie Diaconaal centrum De Bakkerij, Oude Rijn 44b
Om te bereiken dat de gespreksdeelname zo breed mogelijk is, willen wij het aantal bezoekers tot maximaal 25 mensen beperken en is aanmelding vooraf dringend gewenst. Belangstellende HVOL-leden dienen zich voor of uiterlijk op 1 april 2017 op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..