Agenda

Download als een iCal bestand
Frits van Oosten, 'De stad en de wethouder'
Woensdag 11 Oktober 2017, 20:00

In de inleiding op zijn boek De stad en de wethouder beschrijft Frits van Oosten het spectaculaire keerpunt in de geschiedenis van Leiden rond de jaren 70 van de vorige eeuw. Eind jaren 60 is de binnenstad van Leiden ernstig in verval geraakt. Het is het resultaat van jarenlange achteruitgang en steeds verdergaande verpaupering. De oude binnenstad telt in 1970 zo’n 4500 woningen waarvan één derde rijp is voor de sloop en nog eens één derde in slechte staat verkeert. Textielfabrieken, de conservenindustrie en de grafische industrie vertrekken uit de stad en/of gaan failliet. Ook de befaamde Koninklijke Nederlandse Grofsmederij overleeft niet. De werkloosheid loopt op, vanaf 1971 verdwijnen binnen enkele jaren 3300 arbeidsplaatsen. Er vallen enorme gaten in het straatbeeld, lege fabriekspanden verkrotten. De binnenstad ontvolkt, de resterende bevolking is arm.

 

Boek Cees Waal

Hoe is dit proces ten goede gekeerd en waardoor kunnen we nu spreken over één van de mooiste binnensteden van het land? De spreker gaat in op het verhaal over de stad en de wethouder, maar ook op de actiegroepen, de boze middenstanders, de muurkrant. Het verhaal over de successen, de weerstanden, de ruzies en de conflicten, maar vooral het mooie verhaal over de resultaten. Hoe de ontvolking werd omgebogen naar groei van het aantal woningen in de binnenstad en hoe de tientallen gaten werden gedicht. Hoe het herstel van 14 kilometer walmuur, honderd bruggen, bijna duizend monumenten en kilometers aa riolering toch mogelijk werd.

 

Tenslotte gaat de auteur ook in op de vraag waar het verleden het heden raakt. Zijn er veel overeenkomsten met de jaren 70 of leven we nu echt in een geheel andere tijd? Deze vraag komt aan bod bij de geschiedenis van de dominante universiteit, de geboorte van het Singelpark, de subsidies voor de parkeergarages en het opengraven van oude grachten. Hebben we het over regenten of over daadkrachtige bestuurders en is de bestuurscultuur nu heel anders dat 40 jaar geleden? Kortom, wat is er gebeurd met Leiden in de jaren 70 en wat hebben we aan die geschiedenis te danken?      

cover boek Cees Waal 

Na de lezing is er gelegenheid om het boek De stad en de wethouder te kopen en/of te laten signeren door de auteur.

 

Frits van Oosten (1948) is bestuurskundige en maakte als gemeenteraadslid in Leiden een groot deel van de politiek woelige jaren 70 en 80 actief mee. Hij was directeur en bestuurder van een organisatie voor ouderenzorg in Leiden en werkt de laatste vijf jaar als zelfstandig beleidsadviseur en onderzoeker voor gemeenten en zorgorganisaties. Hij is auteur van het boek De stad en de wethouder. Hoe Cees Waal de binnenstad van Leiden vernieuwde (2017).

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Gratis voor HVOL-leden op vertoon van lidmaatschapskaart, niet-leden betalen 5 euro