Agenda

Download als een iCal bestand
Jan van Houtlezing 2017: Het raadsel van Jan van Hout
Woensdag 13 December 2017, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een van de redenen voor Willem Otterspeer om de Jan Houtlezing 2017 te geven is de gedachte dat hij dan wel nooit oorspronkelijk onderzoek naar Van Hout gedaan heeft, maar vanuit zijn expertise, met name de geschiedenis van de Universiteit, een misschien wel aardige vraag aan de orde wil stellen. En een misschien nog wel aardiger antwoord wil suggereren. 

Deze vraag is: hoe kan het dat een zo onbekende universiteit (de Leidse in 1575), zo op een holletje uit de grond gestampt in een omgeving zonder academische traditie, in ruim een halve eeuw tot een van de bekendste intellectuele centra van Europa, tot een spin in het netwerk van academische reizigers van de 17de eeuw uitgroeide?

Het antwoord van spreker (naast een aantal andere antwoorden) is: het is de gezamenlijke inspanning van Jan van Hout en Jan van der Does (Dousa) geweest. Hun organisatorische en intellectuele creativiteit is een van de belangrijkste redenen voor die vroege en uitzonderlijke bloei. Zelden werden onderscheiden talenten zo effectief gecombineerd, zelden werden verschillende netwerken zo goed vervlochten, zelden werd zo eensgezind (ja in diepe vriendschap) gewerkt aan één gemeenschappelijk doel: een academie voor stad en land te stichten die de verbazing van de hele geleerde wereld zou opwekken.

Het deel van Dousa (laten we het kortweg zijn ‘human resource management’ noemen) zal daarbij uiteraard ook aan de orde komen. Maar centraal zullen de vier instellingen bibliotheek, hortus botanicus, anatomisch theater en schermschool staan, die vooral op het conto van Van Hout geschreven kunnen worden en die niet alleen door hun samenhang een indrukwekkend academisch ideaal vertegenwoordigen, maar ook de instrumenten geweest zijn om een stroom van academische reizigers langs Leiden te leiden.

Willem Otterspeer is in Leiden opgeleid als historicus en filosoof. Vanaf 1979 was hij conservator van het Academisch Historisch Museum van de Leidse universiteit. In 1997 werd hij bijzonder hoogleraar en in 2002 gewoon hoogleraar universiteitsgeschiedenis; hij is inmiddels met emeritaat. Hij was criticus bij de NRC en de Volkskrant en redacteur van De Gids.

 

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Gratis voor leden van de HVOL op vertoon van lidmaatschapspas. Niet-leden betalen 5 euro.