Agenda

Download als een iCal bestand
Dirk van Ecklezing: Cor Smit, Van verzorgingsstad naar verzorgingsstaat en weer terug?
Zondag 13 Mei 2018, 14:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sinds de Participatiewet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zijn ingevoerd, staat de gemeente centraal waar het gaat om sociaal beleid. Maar was dat vroeger ook niet zo? Armenzorg en maatschappelijke opvang en ondersteuning waren toch zaken die we vroeger in Leiden zelf organiseerden? Gaan we terug in de tijd, of zijn er toch wezenlijke verschillen? Dat zijn de vragen die aan de orde komen bij de jaarlijkse Dirk van Eck-lezing, dit jaar op zondag 13 mei in de Lokhorstkerk.

Cor Smit beschrijft de veranderingen die de sociale zorg in Leiden sinds de zeventiende eeuw heeft ondergaan. Het is niet een simpel, rechtlijnig verhaal, van stedelijk naar landelijk georganiseerde sociale politiek en weer terug. De ontwikkeling van de rol van de overheid is daarbinnen van belang. Ook dat is niet direct een rechte lijn te noemen. En minstens zo belangrijk is wat men met dat beleid eigenlijk beoogde en wie dat bepaalde.

Had de stedelijke overheid ooit een stevige vinger in de pap, de kerkelijke armbesturen (diaconieën) namen later een cruciale plaats in en dat werd ook vastgelegd in de eerste landelijke wetgeving op dit gebied, de Armenwet van 1854. Toen de verzorgingsstaat vanaf het begin van de twintigste eeuw min of meer in de steigers werd gezet, bleven zij de armenzorg beheersen, al werden zij feitelijk steeds meer afhankelijk van de lokale overheid. Dat veranderde pas met de afronding van de sociale wetgeving na de Tweede Wereldoorlog. Hun rol was uitgespeeld, maar ook de gemeente was niet veel meer dan een uitvoeringskantoor geworden. Sinds de herontdekking van de armoede in de jaren tachtig hebben de gemeenten wel steeds meer geprobeerd ruimte voor lokaal beleid te scheppen. Leiden verwierf daarbinnen een zekere faam. En nu is er de decentralisatie. De gemeente moet het doen. Maar hoeveel speelruimte heeft ze eigenlijk?

Cor Smit is Leids historicus en schrijft regelmatig over de Leidse sociale geschiedenis. Hij is nu bezig met de afronding van een boek over de Leidsche Maatschappij van Weldadigheid ter Voorkoming van Verval tot Armoede, een particulier initiatief dat zich met armoedebestrijding bezighield én nog steeds houdt.

 

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Toegang gratis.