Agenda

Download als een iCal bestand
Symposium 'De rol van het Leidse water'
Woensdag 17 Oktober 2018, 13:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het kader van Leiden Waterjaar 2018 organiseert Het Waterambacht Leiden een symposium over de bredere aspecten van het water. Eind juli was de manifestatie Sail Leiden met veel prachtige historische boten in de Leidse wateren. Maar water is veel meer dan schepen alleen: mooie grachten die toeristen aantrekken, waterlopen die gevolgen van de klimaatverandering kunnen opvangen enzovoort.

Ingegaan wordt op onderwerpen als de rol van het water in het verleden, de klimaatbestendigheid en biodiversiteit, het waterbeleid van de gemeente, de toeristische en economische waarde van water en de mogelijkheden om meer water in de stad te brengen door nieuwe waterlopen te scheppen of oude te ontdempen, Verleden, heden en toekomst van het Leidse stadswater komen aan de orde.

Het symposium start om 13.30 uur. Voorzitter is John Steegh, lid van het Waterambacht, oud-wethouder van Leiden en oud-hoogheemraad van Rijnland. Het programma ziet er vooralsnog als volgt uit: Burgemeester Henri Lenferink opent het symposium met een inleiding over de rol van het water in de stad in het verleden. Daarna gaat Jeroen Haan, hoogheemraad van Rijnland, in op het beheer van het water in Rijnland en Leiden, dat onder dit hoogheemraadschap valt. Wethouder Martine Leewis volgt met een bijdrage over het waterbeleid in de komende collegeperiode en de Leidse klimaatstresstest.

Na de pauze gaat Kirsten van Rijen van de gemeente Arnhem in op haar ervaringen met het ontdempen van de Sint Jansbeek in die stad. Tot slot presenteert Jeroen Klooster van het ingenieursbureau Arcadis een kosten-batenstudie naar het ontdempen van de Mare met drie verschillende scenario's. Om vijf uur is er een afsluitende borrel.

Tijdens het symposium wordt de winnaar bekend gemaakt van de door de Historische Vereniging Oud Leiden en het Waterambacht samen met de gemeente Leiden georganiseerde fotowedstrijd ‘De schoonheid van het Leidse Water’. Het definitieve programma wordt half september gepubliceerd op de website www.waterambachtleiden.nl.

Wij hopen op veel geïnteresseerden, met name bewoners van het gebied rondom de Mare, gezien de studie over het weer opengraven van dit stadswater. Uit onze enquête in 2017 onder de bewoners van de Lange en Stille Mare bleek dat velen daarvan voorstander zijn.

Het Waterambacht Leiden.

Locatie Marekerk, Lange Mare 28
De toegang tot het symposium is vrij. Wel wordt met het oog op de logistiek aanmelding vooraf op prijs gesteld. Voorafgaand aan het symposium bestaat ’s morgens om 11.00 uur gelegenheid om onder leiding van een gids een gedemptegrachtenwandeling te maken. Aanmelden voor beide onderdelen kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het aantal deelnemers aan de wandeling is beperkt.