Agenda

Download als een iCal bestand
Tanneke Schoonheim, 'Jan van Hout als dichter en schrijver'
Woensdag 12 December 2018, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er kan bijna geen historische bijeenkomst in Leiden voorbijgaan of de naam van Jan van Hout wordt genoemd. Deze veelzijdige en ijverige stadssecretaris, in functie van 1564 tot zijn dood in december 1609 (met een korte periode van ballingschap tussen 1569 en 1573), was in zijn werkzame leven zo’n beetje betrokken bij alles wat zich in de stad afspeelde. Hij was een grage organisator, zowel bestuurlijk als cultureel. Hij richtte een eigen drukkerij in op het stadhuis, reorganiseerde de Leidse archieven, bepleitte het binnenhalen van naar Engeland uitgeweken Vlamingen om de economie er weer bovenop te helpen, en organiseerde vele plechtigheden en festiviteiten, zoals de allegorische optocht waarmee de universiteit in 1575 in gebruik werd genomen, de tiendaags jaarmarkt in oktober 1578, inclusief dichtwedstrijd, ter herinnering aan het ontzet, en het rederijkersfeest voorafgaande aan de grote loterij van 1596.

Behalve dat hij graag organiseerde, was Van Hout ook een gretig schrijver. En hij was niet te verlegen om met zijn schrijfproducten voor de dag te komen. Zo siert een van zijn gedichten de gevel van het stadhuis en een ander is te vinden op de Sint Jeroensbrug bij de Boisotkade. Ook schreef hij voor specifieke gelegenheden, zoals de loterij van 1596. Hij zette zijn schrijverschap ook in om anderen over te halen om iets voor hem te regelen. Zo schreef hij waarschijnlijk in of kort na 1578 een brief op rijm aan Koenraad de Rechtere, secretaris van de Staten van Holland, waarin hij hem vroeg om steun voor een octrooi om zijn eigen werk te mogen drukken in zijn in 1577 opgerichte stadsdrukkerij.

In de lezing wordt aandacht besteed aan het overgeleverde literaire oeuvre van Jan van Hout, zowel met betrekking tot de inhoud als tot de stijl ervan.

Tanneke Schoonheim is historische taalkundige en werkzaam op het Instituut voor de Nederlandse Taal. Zij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden met als specialisatie Filologie (middeleeuwen en renaissance) en promoveerde op een naamkundig onderzoek naar vrouwelijke persoonsnamen in Holland en Zeeland in de (vroege) middeleeuwen. Haar afstudeerscriptie ging over de rijmbrief ‘Tot Cuenraet de Rechtere’ en het onuitgegeven octrooiverzoek van Jan van Hout.

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1
Toegang gratis op vertoon van HVOL-lidmaatschapspas, niet-leden betalen 5 euro.