Agenda

Download als een iCal bestand
Dagexcursie naar Haastrecht en Gouda
Zaterdag 18 Mei 2019, 08:00 - 17:00

NB: Hoewel de excursie vol is, zijn er op het moment van schrijven (28 april 2019) weer enkele plaatsen vrijgekomen wegens afmeldingen. Als u zich nu inschrijft voor de wachtlijst heeft u daarom een aanzienlijke kans dat u opgebeld wordt dat u toch nog meekunt.

 

HVOL dagexcursie naar Haastrecht en Gouda: 

Haastrecht, een dorp in de Krimpenerwaard met stadsrechten!


Op de plaats waar het veenstroompje de Vlist in de Hollandse IJssel uitmondde ontstond het plaatsje Haastrecht. Om de bevaarbaarheid van de Vlist te bevorderen werd er een sluis gebouwd. Door de gunstige ligging konden de beurtschippers via Schoonhoven en Haastrecht varend het betalen van stapelgeld aan Dordrecht voorkomen. Dat heeft er toe geleid dat de sluis door de Dordtenaren werd vernield.
Later is op deze plaats is in 1872 voor de afwatering van de achterliggende polders een stoomgemaal gebouwd. Vanaf 1997 heeft een elektrisch gemaal de taak overgenomen Op dit moment is hier het Poldermuseum De Hooge Boezem gevestigd.
Gouda, wereldberoemd om haar kaas, siroopwafels, pijpen en aardewerk
De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek meer dan waard. Een vriendelijk stadje maar de relatie tussen Leiden en Gouda is niet altijd zo goed geweest.
Bij Gouda vloeien de Hollandse IJsel en de Gouwe samen. De ligging van de stad aan de belangrijkste binnenvaartroute door Holland gaf Gouda in de middeleeuwen een sterke positie. Vanaf de dertiende eeuw werden schippers die van noord naar zuid Holland en vice versa wilden varen door de graven verplicht via de Gouwe door de smalle stadssluis van Gouda te varen en bij het grafelijke tolhuis tol af te dragen. Alle protesten van Leiden, Amsterdam en Delft ten spijt moesten schippers uit die steden enorme omwegen maken om op hun plaats van bestemming te komen. Pas in 1491 werd toestemming verleend om de Leidschendam in de Vliet door te graven zodat er een kortere scheepsvaartverbinding tussen Delft en Leiden tot stand gebracht kon worden. Dit tot ongenoegen van de Goudse schepenen die op 19 januari 1492 een legertje sterke mannen stuurden om de sluis bij Leidschendam te vernielen.
In 1572 besloot Willem van Oranje weer een sluis in de Vliet bij Leidschendam te bouwen, dit ten behoeve van de oorlogsschepen. Ook deze sluis werd in 1577 vernietigd in opdracht van het Goudse vroedschap!

Programma

Wij starten met een bezoek aan Haastrecht waar we na de koffie en een presentatie, een wandeling maken door het pittoreske stadje. We eindigen bij het Poldermuseum “De Hoge Boezem” waar we een interessante uitleg ontvangen over de ontwikkeling van de waterhuishouding vanaf de ontginning tot aan de moderne landinrichting .
Na ons bezoek aan Haastrecht reizen we door naar Gouda. Allereerst is het dan tijd voor een uitgebreide lunch vlak bij de historische markt van Gouda alwaar we door de “Goudse Gidsen” een korte presentatie over de stad krijgen.
Na de lunch is het tijd om in kleine groepen samen met een gids de stad te verkennen Zeker hoort daar een bezoek aan de St. Jan met zijn 72 gebrandschilderde ramen bij. Het thema van de wandeling is het verschil en overeenkomst van Gouda en Leiden. Het bijzondere waterverleden van Gouda zal daar zeker een onderdeel van zijn.
De dag sluiten we af met een drankje en een hapje in een van Gouda’s bekende gelegenheden en bij mooi weer op het terras.

 

De aanmelders voor de dagtocht krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie over opstapplaatsen en tijden van de bus. De excursieprijs bedraagt € 43 voor HVOL leden en € 48 voor introducés. (inclusief vervoer, koffie, lunch, eindborrel en toegangsprijzen). NB de toegang tot de kerk is niet inbegrepen. Een Museum Kaart volstaat (geen bijbetaling)

 

Hoe in te schrijven voor een excursie: 

Via onderstaand formulier. Per HVOL lid kunt u één introducé inschrijven. Hebt u moeite met het invullen? Bel dan 071 5210752 (Rob Smit) of 071 3411533 (Wim Dool) en geef uw telefoonnummer via de telefoonbeantwoorder door. U wordt dan teruggebeld, waarna de excursiecommissie uw inschrijving via de website zal regelen.

Betalen: U bent pas definitief ingeschreven na betaling! Tot 10 dagen voor de excursiedatum kunt u kosteloos annuleren. Graag direct na de aanmelding de excursiekosten overmaken op bankrekening NL67 INGB 0005 9012 64 t.n.v. Vereniging Oud Leiden (Pas op: de rekening voor de contributiebetaling heeft dezelfde tenaamstelling). Vermeld bij de betaling uw HVOL-lidmaatschapsnummer, de excursie waarvoor u inschrijft en de naam van uw evt. introducé.

 

button 1