Agenda

Download als een iCal bestand
Pieter-Jan De Vos en Edwin Orsel, Het geboortehuis van Rembrandt: van bouwhistorisch onderzoek naar digitale reconstructie in virtual reality
Maandag 04 November 2019, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rembrandt van Rijn werd in 1606 in Leiden geboren. Hij groeide op aan de Weddesteeg, tegenover de molen van zijn vader en stiefgrootvader. Het (groot)ouderlijk huis is vier eeuwen later compleet verdwenen. Om toch te kunnen ervaren waar de wereldberoemde schilder woonde en leefde, heeft Erfgoed Leiden en Omstreken, ter gelegenheid van zijn 350ste sterfdag, een reconstructie van het huis gemaakt. Hierbij is ook de omgeving rond het huis, waaronder de molen van zijn vader, in kaart gebracht. Via virtual reality kan nu iedereen, overal ter wereld, een bezoek brengen aan het geboortehuis van de schilder.

Het maken van een reconstructie van Rembrandts geboortehuis was geen eenvoudige opdracht. Er bestaan geen specifieke afbeeldingen van het huis. Ook is er jarenlang gediscussieerd over de exacte locatie. Door voor het eerst de beschikbare historische bronnen te combineren met historisch beeldmateriaal en deze te interpreteren vanuit Leidse bouwhistorisch perspectief, zijn de bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken erin geslaagd om tot een betrouwbare reconstructie te komen.

Bovendien werd niet enkel het huis nagebouwd, maar ook de omgeving in al haar details - denk aan de Witte Poort, de voorganger van Rembrandtbrug, de molens, en het Pelicaensbolwerk.
Deze lezing neemt de aanwezige mee in de zoektocht naar het huis van Rembrandt, en vertelt over de bijzondere combinatie tussen bouwhistorisch en archivalisch onderzoek – over letterlijk de geschiedenis een plek geven. Al nieuwsgierig? Kijk op www.erfgoedleiden.nl/rembrandt.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid om met behulp van speciale brillen virtualrealitybeelden van Rembrandts geboortehuis en omgeving te bekijken.

Pieter-Jan De Vos (1987) is bouwhistoricus bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Hij studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en Conservation of Monuments and Sites aan het Raymond Lemaire Center. Zijn expertise omvat enerzijds bouwhistorisch onderzoek naar stedelijke woonhuizen en anderzijds digitale erfgoeddocumentatie. Hij is aangesloten bij de Bond Nederlandse Bouwhistorici, verbonden als expert member bij CIPA Heritage Documentation (ICOMOS), en geeft gastcolleges bij de Hogeschool Utrecht en de KU Leuven.

Edwin Orsel (1969) studeerde bouwkunde. Hij werkte bij verschillende bouwhistorische bureaus en is sinds 2001 stadsbouwhistoricus bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Daarnaast is hij voorzitter van het Convent van Gemeentelijke Bouwhistorici, bestuurslid van de Stichting Bouwhistorie Nederland en lid van diverse monumentencommissies. Regelmatig publiceert hij over bouwhistorie en kastelen.

 

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1