Agenda

Download als een iCal bestand
Pieterskerk Leiden 900 jaar - De geschiedenis van de Pieterskerk in epitafen
Woensdag 24 Maart 2021, 20:30 - 21:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spreker: Ward Hoskens

Logo PieterskerkDe Pieterskerk kent evenals de stad Leiden een rijke geschiedenis, waar het monument - startend als een kleine grafelijke kapel - onderdeel van was voordat er goed en wel sprake was van een stad. Op talloze manieren was en is de Pieterskerk verbonden aan centrale aspecten van het Leidse stadsleven. In de middeleeuwen lieten gilden en adellijke families diensten houden bij hun eigen altaren in het monument. Tijdens de Beeldenstorm werden deze altaren en vele andere objecten vernield, ontvreemd en in enkele gevallen gered. De bevrijding van de stad van het Spaanse beleg werd na de eerste dankdienst op 3 oktober jaarlijks herdacht. En de oprichting van de Leidse universiteit vond plaats in de Pieterskerk; een feit dat eveneens jaarlijks - op 8 februari - gevierd wordt tijdens de Dies Natalis.

Pieterskerk van Leiden uit het Stedenboek van Frederick de Wit in 1698

Pieterskerk van Leiden uit het Stedenboek van Frederick de Wit (1698)

Al snel na de Reformatie ontstond er een nieuwe funeraire herinneringscultuur, verbonden met de geschiedenis van de stad en de universiteit. Deze visuele traditie van gedenken vormde het ‘decor’ voor zowel grootse, als alledaagse momenten in het Leidse stadsleven: van concerten, erepromoties en grote vieringen tot huwelijken, begrafenissen en vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw ook congressen en evenementen.

Het herinneren neemt een bijzondere plek in, in de historie van de Pieterskerk Leiden, die raakt aan een breed spectrum van de Leidse stadsgeschiedenis. Het kon bijvoorbeeld privé en intiem zijn: een huwelijksbord ter gedachtenis aan een bijzondere dag of een sobere, dan wel rijk gedecoreerde grafzerk voor een naaste. Het kon raken aan het gemeenschapsleven: het herdenken van kunstenaars, vaklieden of studenten. Of het vertegenwoordigde een groter ideaal of instituut: veelal terug te zien in de epitafen en monumenten voor stadsbestuurders, wetenschappers, notabelen en lokale helden.

De funeraire herinneringscultuur - de collectie van epitafen, grafzerken en gedenkmonumenten - is van al deze vormen het meest zichtbaar gebleven in het heden, maar was onderdeel van een levendige, dynamische Leidse historische context. In deze lezing zal Ward Hoskens, conservator van de Pieterskerk Leiden, de ontwikkeling van deze herinneringscultuur in beschouwing nemen aan de hand van 900 jaar herdenken en herinneren in de Pieterskerk Leiden.

Ward Hoskens (30) is conservator van de Pieterskerk Leiden. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveert daar momenteel op een proefschrift toegespitst op de culturele en sociale geschiedenis van de Pieterskerk in de moderne tijd.

Locatie Online via Zoom
Alleen voor HVOL-leden - aanmelding noodzakelijk

De lezing is uitsluitend online te volgen via Zoom. Om de lezing te volgen dient u zich aan te melden. Uw aanmelding voor de ALV geeft u tevens toegang tot de lezing. Aanmelding, met een e-mailbericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kan tot en met maandag 22 maart, 12.00 uur. Na controle op uw lidmaatschap ontvangt u dinsdag 23 maart per e-mail een link (met uitleg) die de digitale deur tot de ALV en afsluitende lezing opent (let s.v.p. ook op uw spambox).