Agenda

Download als een iCal bestand
Dieslezing: Snouck - Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje
Zaterdag 30 Oktober 2021, 11:00 - 12:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Snouck

Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje

Dieslezing door Wim van den Doel

Zaterdag 30 oktober 2021

 

Christiaan Snouck Hurgronje is een buitengewoon intrigerende persoon: avonturier, overheidsadviseur, briljant wetenschapper. Cum laude afgestudeerd in de arabistiek in Leiden ging hij naar Mekka voor onderzoek van de islam en bekeerde zich tot de islam om door te kunnen gaan voor moslim in Mekka. Zijn onderzoek beschreef hij in een nog altijd goed leesbaar antropologisch en literair meesterwerk. Hij meldde zich bij het koloniale bestuur in Nederlands-Indië voor onderzoek naar de lokale bevolkingen in om leger en koloniaal bestuur de middelen in handen te geven om hun gezag te vestigen, onder andere op Atjeh. Hij was voorstander van een verlicht koloniaal bestuur, zijn adviezen aan van Heutz werden vaak niet opgevolgd. Hij trouwde tweemaal met een Soendanese vrouw, met wie hij vijf kinderen kreeg, om na zeventien jaar afscheid te nemen van de Indië en aanvaardde de post van hoogleraar Arabisch in Leiden. Zijn Indonesische kinderen zou hij nooit meer zien.

Hij werd adviseur van de regering voor Nederlands-Indië. In 1923 adviseerde hij de staatsinrichting van Nederlnds-Indië sterk te hervormen, af moest stappen van de gedachte dat de ‘inheemsen’ moreel en intelectueel minderwaardig waren en hun ‘vrije vertegenwoordigende lichamen en zo groot mogelijke autonomie’ te geven. De adviezen werden in de wind geslagen.
Snouck, rector magnificus in 1921 en 1922, leidde een nieuwe generatie arabisten en oriëntalisten op die aan zijn karakter en snibbige toon een trauma overhielden.

Wim van den Doel heeft in het voorjaar van 2021 zijn biografie van Snouck Hurgronje uitgebracht onder de titel ‘Snouck – Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje’. In zijn lezing geeft hij een schets van het boeiende leven en interessante werk van Snouck en legt daarbij de nadruk, het blijkt al uit de subtitel van de biografie, op Snouck als groot wetenschapper met enorme bijdragen aan de arabistiek en oriëntalistiek.

Wim van den Doel is als hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden en decaan van de alliantie van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Hij heeft meerdere boeken over de Nederlandse koloniale geschiedenis op zijn naam staan, waaronder ‘Zo ver de wereld strekt. De geschiedenis van Nederland overzee vanaf 1800’ (Prometheus 2011).

Locatie Hooglandse Kerk
De lezing is alleen toegankelijk voor leden van de HVOL.
Op dit moment is het niet duidelijk of en zo ja, welke maatregelen m.b.t. de coronapandemie eind oktober begin november van kracht zullen zijn. Het is daarom thans niet uitgesloten dat de toegang tot de Dies beperkt zal zijn. Via de nieuwsbrief en de website wordt u tijdig nader geïnformeerd.