Agenda

Download als een iCal bestand
De veelbewogen voorgeschiedenis van het LUMC
Dinsdag 22 November 2022, 20:00

Nu is het een markant complex in de stad: de gebouwen van het LUMC. Het geelgrijze jaren-tachtig-hoofdgebouw, het onderzoeksgebouw met de ‘opgevouwen’ bovenste verdieping, het onderwijsgebouw met de uitstekende ‘gouden’ collegezaal. En als herinnering aan andere tijden: het statige Poortgebouw. Aan de overkant van de Poelwetering het Pathologisch- en het Anatomisch laboratorium, nu getransformeerd en uitgebouwd tot modern appartementencomplex.

Terug naar het begin van de negentiende eeuw, toen de medische faculteit bestond uit vier hoogleraren en het academisch ziekenhuis onderdak had in een oud pandje in de binnenstad. Die vier heren gaven college in het Latijn en haalden hun inspiratie uit de geschriften van grote voorgangers als Boerhaave. In het behandelarsenaal namen bloedzuigers nog een vooraanstaande plaats in. Als de studenten vakantie hadden, ging het ziekenhuis dicht.

Hoe de Leidse academische geneeskunde zich ontwikkelde tussen 1815 en 1980 is het onderwerp van het boek Geleerde zorgen: twee eeuwen academische geneeskunde in Leiden van Mieke van Baarsel, verschenen in december 2021. Het is een verhaal over patiënten die afkomstig waren uit de armste bevolkingslaag en blootgesteld aan vele plagen. Over studenten die onder bedroevende omstandigheden het vak moesten leren en over een stad die zich geen eigen ziekenhuis kon permitteren.

Maar ook een verhaal over geleerden met hart voor hun patiënten en studenten, voor hun stad en voor de wetenschap. Mensen die hun vak vooruithielpen en zich niet uit het veld lieten slaan door tekorten aan geld en faciliteiten. Over de Leidse omgang met Semmelweis, Koch en Freud en over het Leidse antwoord op de ambities van vrouwen. Over de weg die leidde van ‘oppassers’ en ‘oppasseressen’ naar gediplomeerde verpleegkundigen.

In de lezing behandelt de auteur verschillende onderwerpen uit het boek, en daarbij vertoont ze een keuze uit de vele, deels unieke foto’s uit het boek. Mieke van Baarsel studeerde geschiedenis in Leiden en schreef onder meer boeken over stads- en streekgeschiedenis en onderwijsgeschiedenis. Vanaf 2000 werkte ze als (hoofd)redacteur bij het LUMC, onder meer voor het blad Cicero. Het schrijven van Geleerde zorgen vormde haar laatste opdracht voor het LUMC.

Locatie LUMC, Boerhaaveplein. Toegang via de hoofdingang van het LUMC