Agenda

Download als een iCal bestand
Transvaal in Leiden: de verwevenheid van de koloniale en lokale geschiedenis
Donderdag 23 Februari 2023, 20:00

Lezing door Ariadne Schmidt (zij bezet de Magdalena Moons-leerstoel aan de Universiteit Leiden) en Alicia Schrikker (universitair docent Universiteit Leiden).

De geschiedenis ligt op straat. Je moet het alleen zien. Een overwoekerde bunker. Een flat die Bloemlust heet. Een blikje met sperziebonen. Koloniale straatnamen. Een spoorweg die de buurt doormidden snijdt. In het project Wie maakt geschiedenis in Transvaal? zochten Ariadne Schmidt en Alicia Schrikker met buurtbewoners en studenten naar sporen van de geschiedenis in de wijk, in de verhalen die mensen vertellen en in de archieven van Erfgoed Leiden.

Er veranderde veel in de afgelopen 150 jaar, toen de wijk Transvaal werd aangelegd. Een deel van Oegstgeest werd Leiden. Buitenplaatsen veranderden in zweminstellingen, fabrieken of studentenclubs. Tuinbouwgrond maakte plaats voor arbeiderswoningen. Fabrieken veranderden in sociale woningbouw. De boontjes en het suikergoed die eerder ‘de smaak van thuis’ naar Nederlands-Indië en Suriname exporteerden, verdwenen uit de buurt. Winkels kwamen en gingen. Het project brengt de transformatie in beeld van een diverse wijk die altijd in beweging is. De Leidse Transvaalwijk is als een microlaboratorium voor historici en geeft inzicht in grote en kleine historische processen die steeds weer nieuwe mogelijkheden en uitdagingen creëren in onze samenleving. 

Tijdens de lezing Wie maakt geschiedenis in Transvaal? vertellen Alicia Schrikker en Ariadne Schmidt over de totstandkoming en het verloop van dit bijzondere project, waarin met buurtgenoten en studenten werd samengewerkt. Zij presenteren de verhalen over de lokale en koloniale geschiedenis en laten ze zien hoe die geschiedenissen met elkaar verweven zijn. Onderweg nemen we een kijkje in de presentatie van de onderzoeksresultaten op het platform Things That Talk.

Locatie De Leidse Lente, Haagweg 4 / Lente Lokaal
De zaal gaat open om 19:30. De zaal bevindt zich op de eerste verdieping; er is geen lift aanwezig.
Voor leden HVOL toegang vrij, niet-leden betalen €5,00