Werkgroep Geveltekens op Twitter

twitter
18 januari 2017 - De werkgroep Geveltekens is nu ook te volgen via Twitter. Elke week wordt er een tweet verstuurd betreffend nieuws van de werkgroep Geveltekens, aandacht voor een markant gevelteken uit Leiden of andere leuke informatie. Het twitteradres is @geveltekens.

        twitter gevel 2

HVOL verjongt

7 januari 2017 - Geschiedenis leeft in Leiden! En echt niet alleen bij de oudere Leidenaars die een groot deel van de geschiedenis hebben meegemaakt. De HVOL mag ook steeds meer studenten als lid inschrijven. Zoals Luuk Mulder. Hij meldde zich onlangs tijdens het Erfgoedcafé bij voorzitter Rens Heruer voor het HVOL-lidmaatschap. Evenals een flink aantal andere bezoekers van het Erfgoedcafé. 

Ook lid worden van de Historische Vereniging Oud Leiden? Klik hier voor meer informatie.

Luuk Mulder

Oud Leiden Publieksprijs van start: doe een voordracht

7 januari 2017 - Vanaf deze week gaat de Oud Leiden Publieksprijs van start en kan iedereen voordrachten doen voor deze prijs. De HVOL organiseert deze verkiezing in samenwerking met het Leidsch Dagblad. 

In aanmerking komen 'historische manifestaties in de breedste zin van het woord'. Het gaat dan om zaken die - eenmalig - plaatshadden in de periode 2012-2016. Bijvoorbeeld de nagespeelde begrafenis van Diderik van Leyden Gael, een historische roman die in Leiden speelt of de film Goeie Mie Recomposed. Uit de inzendingen stelt de jury eind juni een shortlist samen, waarna het publiek via de website van het Leidsch Dagblad kan stemmen. Tijdens de lustrumviering van de HVOL, begin november, wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Naast de publieksprijs is er ook een wetenschappelijke prijs, die wordt uitgereikt voor het beste historische onderzoek naar Leiden in de afgelopen vijf jaar. 

Nominaties kunnen gemaild worden naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer over de Oud Leiden Publieksprijs in dit artikel van het Leidsch Dagblad.

Het reglement voor de Oud Leidenprijzen vindt u op deze pagina

Lezing over 17de-eeuwse telescopen

6 januari 2017 - Op zondag 29 januari presenteert conservator Tiemen Cocquyt van Museum Boerhaave de resultaten van zijn onderzoek naar lenzen in 17de-eeuwse telescopen. Het is voor het eerst dat internationale lenzencollecties in detail met elkaar zijn vergeleken.

De telescoop is in 1608 uitgevonden in Nederland. Er is slechts een tiental exemplaren uit die tijd bewaard gebleven. Deze vroegste telescopen zijn echter zo fragiel en kostbaar dat vervoer met het oog op vergelijkend onderzoek is uitgesloten. Hierdoor was er tot voor kort nog weinig bekend over de lensslijptechniek in de begindagen van de telescoop, en dat terwijl deze innovatie zorgde voor grote wetenschappelijke doorbraken. Met de telescoop ontdekte Galilei manen rond de planeet Jupiter en besefte Christiaan Huygens dat Saturnus ringen heeft.  

Cocquyt, die in 2015 een in de modder in Delft opgedoken ‘kogelhuls’ als oudste kijkertje van Nederland dateerde, ontwikkelde voor zijn onderzoek een mobiel hightech-meetinstrument. Op die manier kon hij ter plekke metingen verrichten en zo de ontwikkeling en praktijk van de Nederlandse en internationale optische cultuur in kaart brengen. In het bijzonder onderzocht hij slijpkenmerken en de kwaliteit van eeuwenoude kijkers uit collecties in Nederland, Duitsland en Zwitserland.

Op zondag 29 januari presenteert Cocquyt zijn resultaten in een lezing voor zowel experts als geïnteresseerden in telescopie en sterrenkunde. In het Leidse Kamerlingh Onnesgebouw vertelt hij die middag over zijn onderzoek en zijn bevindingen. Klopte de bewering van Christiaan Huygens dat hij ‘de beste telescopen ter wereld’ maakte? En welke nieuwe 17de-eeuwse kijkers kwamen aan het licht tijdens zijn onderzoek? De lezing is gratis toegankelijk. Aanmelden op: www.museumboerhaave.nl/onderzoek.

Kaart met hofjes en poorten

4 januari 2017 - Niek Bavelaar, HVOL-lid en vaste fotograaf van de Historische Kalender van de Beeldbank, heeft in Google Maps een kaart gemaakt met foto's van en informatie over alle Leidse hofjes en poorten. Met die laatste worden nu eens niet de Mors- en de Zijlpoort bedoeld, maar de voormalige achterafstraatjes waar de allerarmsten van de stad woonden, zoals de Fabiaanspoort, de Meisjespoort en de Olieslagerspoort.

De foto's zijn van de hand van Niek zelf, de informatie komt voornamelijk van Wikipedia. De kaart is te vinden op https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1GKq9J-ASrH8DSJyW0hRQJpke6jM&ll=52.15854704106002%2C4.493322349999971&z=15.

HVOL introduceert duolidmaatschap

1 januari 2017 - De Historische Vereniging Oud Leiden introduceert met ingang van 1 januari 2017 het zogenoemde duolidmaatschap. Daarmee wordt het voor bijvoorbeeld echtparen en partners mogelijk zich samen in te schrijven tegen een voordelig tarief (30 euro). Het duolidmaatschap kent dezelfde voorwaarden en privileges als bij een klassiek ‘eenpersoonslidmaatschap’ (20 euro), maar dan geldig voor twee. En met de aantekening dat van de kwartaalbladen en het Leids Jaarboekje slechts één exemplaar op één adres wordt bezorgd.

Wilt u zich als bestaand lid nu reeds aanmelden voor het duolidmaatschap, mail dan de betreffende gegevens (lidmaatschapsnummer, namen van betrokkenen en het gezamenlijke adres) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook voor nadere informatie kunt u op dit mailadres terecht. Nieuwe (duo)leden kunnen zich op de gebruikelijk wijze opgeven, aan de hand van het inschrijfformulier op deze site onder ‘lid worden’. In januari/februari ontvangen alle HVOL-leden samen met de nieuwe ledenpas een nadere uitleg over de betalingsmogelijkheden.