Oud Leidenprijzen voor ‘Thysius’ en ‘Diederik’

Esther Mourits heeft zaterdag 4 november de wetenschappelijke prijs van de Historische Vereniging Oud Leiden 2017 in de wacht gesleept met haar publicatie ‘Een kamer gevuld met de mooiste boeken. De bibliotheek van Johannes Thysius’. De publieksprijs ging naar ‘De herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael’, destijds georganiseerd door de Stichting tot instandhouding van begraafplaats Groenesteeg.

Bijna vijfduizend (!) stemmen werden via de site van het Leidsch Dagblad uitgebracht bij de internetverkiezing voor de publieksprijs. De ‘Herbegrafenis’ won het uiteindelijk ruim van het boek De Bekentenissen van Petrus van Jeroen Windmeijer (2de plaats) en boek en festiviteiten rond het 700-jarig bestaan van de Hooglandse Kerk (3e plaats).

dies 2017 winnaar publieksprijsBij de publieksprijs had een deskundige jury onder aanvoering van dijkgraaf drs. Rogier van der Sande eerst een shortlist opgesteld, waarna de keuze – het woord zegt het al – aan het publiek was. Na aanvankelijk een nek-aan-nek race met De Bekentenissen van Petrus en festiviteiten en boek in het kader van 700 jaar Hooglandse Kerk, trok De herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael duidelijk aan het langste eind met 45.1 procent van alle uitgebrachte stemmen. Het juryrapport vermeldt: ,,Indrukwekkende processie – met mooie bijrollen voor burgemeester Henri Lenferink, rector magnificus Carel Stolker en cabaretier Jochem Myjer – bracht veel volk op de been. De inzet van vele vrijwilligers en liefhebbers, de aandacht die de manifestatie wist te wekken voor dit bijzondere verhaal en de rijen toeschouwers langs de route die de begrafenisstoet aflegde, maakten De herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael tot een indrukwekkend evenement.’’

dies 2017 winnaar wetenschap TS

De wetenschappelijke jury onder leiding van prof. dr. Rudi Ekkart wees zelf een winnaar aan en was unaniem in haar keuze. In het  juryrapport is het volgende te lezen: ,,Uitvoerige publicatie over de prachtige bibliotheek van Thysius aan het Rapenburg. Handelsuitgave van een dissertatie. Beschrijft het leven van Thysius en zijn nalatenschap en geeft vervolgens een karakteristiek van zijn bibliotheek, ook in vergelijking met andere bibliotheken elders. Afzonderlijke hoofdstukken zijn gewijd aan de collecties op het terrein van de rechten, de geneeskunde en de geschiedenis. Rijk gedocumenteerd, ruim geïllustreerd en zeer leesbaar geschreven.’’

De beide winnaars werden beloond met een oorkonde, geldprijs en natuurlijk bloemen en vele loftuitingen. Alle genomineerden ontvingen een speciaal ontworpen tegeltje.

dies 2017 Rens TSDe Dies stond voor een belangrijk deel in het teken van het 115-jarige bestaan van de HVOL. Voorzitter Rens Heruer blikte in zijn welkomstwoord kort terug op geschiedenis van de vereniging en gaf tevens aan waar de HVOL vandaag de dag voor staat. Burgemeester Henri Lenferink hield een boeiende jubileumspeech over ‘Leidse identiteiten’, het thema van het weekend van de Leidse Geschiedenis.

 

dies 2017 Rudi van Maanen TS

Het 109e Leids Jaarboekje werd traditiegetrouw gepresenteerd door prof.dr. Rudi van Maanen. Burgemeester Lenferink mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Onder meer vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij het Jaarboekje, het vlaggenschip van de HVOL, werd Rudi van Maanen bevorderd tot erelid van de vereniging.

Na het officiële gedeelte konden de HVOL-leden het jaarboekje 2017 ophalen, samen met een jubileumspeld als cadeautje.

dies 2017 kleurwedstrijd klein

 

 

In de kerk werd ’s middags een druk bezochte historische markt gehouden waarbij niet alleen de werkgroepen en commissies van de HVOL zich presenteerden, maar ook andere verenigingen en organisaties die de Leidse historie een warm hart toedragen. Voor de kinderen was er een tekenwedstrijd met leuke prijzen. Tevens werd de Historische Kalender 2018 te koop aangeboden, die dit jaar het thema 'Openbaar vervoer' heeft. Burgemeester Lenferink nam eerder op de dag al het eerste exemplaar in ontvangst.

       dies 2017 5 NB

 

 

 

 

Terugluisteren
Het officiële gedeelte van de Dies is integraal terug te beluisteren via deze link.

dies 2017 2 NB

 

 

 

 

 

(foto's: Niek Bavelaar, Tanneke Schoonheim, Marjolein Hettinga)