Oud Leidenprijzen

De Historische Vereniging Oud Leiden kent Oud Leidenprijzen. De publieks- en wetenschappelijke prijs zijn bestemd voor publicaties of andere presentaties over de geschiedenis van Leiden en/of van Rijnland in de meest ruime zin van het woord. Ze worden – bij voldoende kwaliteit – eens per vijf jaar uitgereikt tijdens de diesviering in een lustrumjaar. De prijzen bestaan uit een oorkonde en een geldbedrag van € 2.500. Het bestuur is gerechtigd dit bedrag te verhogen indien daartoe aanleiding is. 

De nieuwe opzet van de Oud Leidenprijs heeft in 2016 vorm gekregen. Een commissie, onder leiding van oud-HVOL-voorzitter Hans Blom, heeft voorstellen uitgewerkt om een groter en breder publiek te betrekken bij dit initiatief. Het is de bedoeling dat tijdens de jubileumdies in november 2017 de twee prijzen-nieuwe-stijl voor het eerst worden toegekend.  

Conform de nieuwe richtlijnen zijn in 2016 twee onafhankelijke jury’s samengesteld. De wetenschappelijke jury, met als voorzitter prof. dr. Rudi Ekkart, stelt uit het aangereikte aanbod eerst een shortlist samen om vervolgens de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Bij de publieksprijs wordt - de naam zegt het al - het publiek ingeschakeld. Een jury onder voorzitterschap van drs. Rogier van der Sande presenteert na een zorgvuldige afweging een shortlist. Aan de hand van die shortlist volgt een internetverkiezing. De winnaar mag de publieksprijs in ontvangst nemen. Voor de verkiezing en publiciteit rond de Oud Leidenprijzen is samenwerking gezocht met het Leidsch Dagblad.

Reglement

  1. De Historische Vereniging Oud Leiden kent Oud Leidenprijzen. Deze prijzen zijn bestemd voor publicaties of andere presentaties over de geschiedenis van Leiden en/of van Rijnland in de meest ruime zin van het woord. De prijzen worden – bij voldoende kwaliteit – eens per vijf jaar uitgereikt in het kader van de diesviering van een lustrumjaar. De prijzen bestaan uit een oorkonde en een geldbedrag van ten minste € 2.500. Het bestuur is gerechtigd dit bedrag te verhogen indien daartoe aanleiding is.
  2. Er zijn twee prijzen: één voor een op origineel onderzoek gebaseerde publicatie of presentatie en één voor een het brede publiek aansprekende publicatie of presentatie. De prijzen zijn bestemd voor publicaties of presentaties uit de vijf aan het jaar van uitreiken voorafgaande jaren.
  3. Voor de prijs voor onderzoek adviseert een door het bestuur benoemde jury in een beargumenteerd rapport over de toekenning van de prijs. De jury hanteert daarbij als criteria: de zorgvuldigheid van het verrichte onderzoek, de betekenis van het onderzoek voor de kennis van de geschiedenis van Leiden en/of van Rijnland en de verzorgdheid van de vormgeving.
  4. Voor de prijs voor een publicatie of presentatie voor een breed publiek stelt een door het bestuur benoemde jury een lijst van maximaal vijf nominaties op. Als criteria hanteert de jury: de historische kwaliteit van de publicatie of presentatie, de toegankelijkheid ervan voor een breed publiek en de kwaliteit van de  vormgeving. Vervolgens organiseert het bestuur (of een daartoe door het bestuur benoemde commissie) een stemming over de genomineerde publicaties/presentaties onder het geïnteresseerde publiek. Het bestuur besluit over de toekenning.
  5. Voor beide prijzen biedt het bestuur aan de leden van de Historische Vereniging Oud Leiden de mogelijkheid om publicaties en/of presentaties over de geschiedenis van Leiden en/ of Rijnland voor te dragen. De jury’s betrekken deze voordrachten in hun overwegingen.
  6. Over het oordeel van de jury’s wordt niet gecorrespondeerd.

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Artikel Wilfred Simons in het Leidsch Dagblad van 16 september 2016: