Geveltekens - Info

Geveltekens Leiden

GT 1001 003

Wie door de historische binnenstad van Leiden loopt ziet aan vele gevels verwijzingen naar de geschiedenis. In een tijd waarin adressering in de vorm van huisnummers ontbrak maakten geveltekens het betreffende pand gemakkelijker vindbaar. Ze dienden als aanduiding voor bijvoorbeeld het beroep van de bewoner of de functie van het pand.

In Leiden zijn nog veel geveltekens over. Sommige zijn in goede staat, andere zijn aan herstel toe. Her en der bevinden zich losse gevelstenen waarvan niet altijd bekend is waar ze oorspronkelijk waren geplaatst of wat het bijbehorende verhaal is. Ook zijn er verhalen over gevelstenen en hun oorspronkelijke plek, maar zijn de stenen zelf niet teruggevonden.

 

Actueel nieuws van de werkgroep Geveltekens

nieuwsfeiten

De werkgroep geveltekens zoekt nieuwe leden; voor meer info klik hier.

De volgende onderwerpen vindt u op deze pagina: navigeer door met een muisklik op de onderstaande tableau's te drukken.

gevelstenen op de kaart index gevelstenen wandelingen werkgroep
       
lopendeprojecten projectenplanning afgerondeprojecten  

 

 

Geveltekens op de kaart

De Werkgroep Geveltekens zet gevelstenen letterlijk op de kaart van Leiden.

geveltekens map3

 

 

Elk gevelteken heeft een eigen punaise op de kaart die de locatie aangeeft. De kleur van de punaise geeft aan welke informatie beschikbaar is. Er zijn ook enkele wandelingen langs de Leidse geveltekens beschikbaar. Het beginpunt van deze wandelingen is gemarkeerd met de afbeelding van twee wandelaars wandelaars 1.

 

 

 Klik op de Google Maps afbeelding om een locatie te kunnen selecteren.

 

 

 

Index van de geveltekens

De geveltekens van Leiden zijn ondergebracht in een index, een Excel sheet die u kunt openen door het aanklikken van onderstaande afbeelding. De index kan worden gedownload. Per regel zijn het adres, postcode en de voorstelling van het gevelteken weergegeven. Soms kan worden doorgeklikt naar het 'verhaal' dat bij het teken hoort. 

Klik op onderstaande index afbeelding.

index 1

 

Werkgroep Geveltekens

Sinds februari 2012 is binnen de Historische Vereniging Oud Leiden de Werkgroep Geveltekens actief. Deze werkgroep richt zich op het behoud en herstel van Leidse geveltekens en probeert daartoe zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Ze beheert een beeldbank met beeldmateriaal en andere informatie over geveltekens. Ze vertelt via "verhalen" over individuele geveltekens en publiceert waar onze actuele aandacht naar uitgaat. Onze jaarverslagen kunt u hier vinden.  De Werkgroep Geveltekens kent een aantal zwaartepunten:

  • restauratie
  • publiek maken van verhalen
  • beheer van beeldmateriaal en websites
  • samenwerken met andere organisaties 
  • diverse andere activiteiten