Beeldbank

DSC 0054
Reacties naar aanleiding van de beelden op de beeldbank bij voorkeur naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DSC 0053Wat kan een vrijwilliger voor de beeldbank betekenen?

Plan van aanpak:

Acceptatie: de beelden die worden aangeboden worden bekeken en er wordt bepaald of en hoe de beelden zullen worden ingepast in de beeldbank.

Invoeren: de collectie gaat naar de collectiebeheerder en deze boekt de naam en andere bijzonderheden van de collectie in samen met een toelichting over de herkomst.

Scannen: de beelden worden zo nodig gescand en voorzien van een eenvoudige lijst met gegevens per foto. Het gaat dan meestal om de gegevens die op het beeld zijn terug te vinden. Het onbewerkte beeld wordt direct opgeslagen in de beeldbank. Een kopie wordt klaar gezet om bewerkt te worden.

Bewerken: Het beeld wordt door een groep bewerkers "mooier" gemaakt. Dit kan thuis uitgevoerd worden.

Beschrijven: Nadat het beeld bewerkt is gaat het naar de groep van de beschrijvers die op zoek gaan naar gegevens aan de hand van het getoonde beeld en de summiere beschrijving. Dit wordt via internet uitgevoerd.

Eindredactie: Tenslotte verbetert de eindredactie spelfouten en stijlfouten.

Het beeld is dan klaar om op Internet gezet te worden.

 

DSC 0050Wie doet wat bij de beeldbank?

Joop Heuzen, onze onvolprezen voorzitter.

Andries Kroon, doet naast de financiën ook nog de contacten binnen de beeldbank.

Hans van Ulden, bemoeit zich voornamelijk met  contacten van buiten de beeldbank.

Wim Stol, beheert de collecties en heeft de zorg voor het afhandelen van verzoeken om foto's.

Arnold Belt, gaat over het scanwerk.

Kees van der Laken, doet de beeldbewerking.

Henk van der Sterre, zorgt dat er mooie teksten bij de beelden komen.

En dan natuurlijk de ruim 20 vrijwilligers die niet op deze lijst voorkomen, maar die er voor zorgen dat de beeldbank up to date blijft!

DSC 0048Wat is de geschiedenis van de beeldbank van onze vereniging?

Die gaat terug tot 2004. De vereniging had daarvoor duizenden beelden verzameld die zij kreeg toegespeeld van de leden. Deze beelden bestonden uit lantaarnplaatjes, foto's, dia's en glasnegatieven. Dit alles in allerlei vormen en maten. Alles keurig opgeslagen in mappen, kistjes en dozen samen met de rest van het archief van de toen nog geheten Vereniging Oud Leiden. Tot 1966 was het archief opgeslagen in de regentenkamer het van Brouchovenhofje aan de Papengracht. En stond daar behoorlijk in de weg. Men besloot om het hele archief over te brengen naar het gemeentearchief aan de Boisotkade. Dit ging door het ontbreken van een duidelijke inventarislijst niet zonder slag of stoot.
In 1987 was één van de oud bestuursleden van de vereniging bereid om enige ordening te bregen in de duizenden beelden. Hij begon in januari 1988 en rondde het werk af in augustus 1990. Alles was nog verpakt in dezelfde staat als het was aangeleverd. Niet echt archiefwaardig.
In 2004 werden de eerste besprekingen gevoerd om het gesorteerde materiaal op internet te zetten. De eerste werkvergadering werd gehouden in een ruimte van het Rijnlands Architectuur Platform (APV) in de Hartesteeg. Hier werd de eerste steen gelegd voor wat toen heette "Het Fotoproject" en de werkelijke start vond begin januari 2006 plaats. 
De eerste collecties die in aanmerking kwamen voor publiceren waren de collecties van stadsfotograaf Abraham van Vliet, destijds woonachtig aan de Haarlemmerstraat en de collectie van de  Leidse fotograaf Groenwold. Na een aarzelend begin wordt in september 2007 het fotoproject nog bijgesteld. De ontwikkelingen volgen daarna elkaar snel op. Een paar jaar later verschenen de eerste beelden op internet dankzij een door één van de deelnmers aan het project zelf gemaakt software programma.
De beeldbank was geboren en men ging naarstig op zoek naar een  meer permanente werkplek voor het scannen en bewerken van het materiaal. Er is in die tijd regelmatig verhuisd. De verhuizing van het kamertje op het RAL naar een kamer  bij de Ambulante Educatueve Dienst aan de Lammenschansweg was de zesde verhuizing in vijf jaar. De langste tijd heeft de beeldbank daar gezeten. Totdat het bestuur van onze vereniging in 2013, na een forse verbouwing van het RAL aan de Boisotkade, daar weer een kamer op de derde verdieping  geregeld had. En daar zitten we nog steed voor 5 dagdelen in de week.!

 

  

 

 

Veelgestelde vragen over het gebruik van de Beeldbank.

 1. Kan ik zelf beelden plaatsen op de beeldbank?
  Dat is niet mogelijk. Door contact op te nemen met de beeldbank doen wij dat voor je.
 2. Gaat het alleen maar over Leiden?
  Nee, We plaatsen ook beelden uit de omgeving van Leiden
 3. Zijn alle beelden op de website vrij om te downloaden?
  Zeker niet!  Bij elk beeld staat bij het opvragen van de gegevens de rechten vermeld.
 4. Hoe kan ik een reactie geven op een beeld van de beeldbank?
  Voorlopig is dat het makkelijkst door gewoon een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  Met het invulformulier dat links van het beeld kan worden opgeroepen kunnen wij (nog) niets.

 

 

 

 

Welke werkzaamheden bestaan er binnen de BEELDBANK-Groep:

Selecteren van beelden
De beelden worden aangeboden of geschonken; Zij worden bekeken en beoordeeld door een commissie en hoe de beelden kunnen worden ingepast in de BEELDBANK.

Invoeren in de computer
De beelden worden genummerd en met zoveel mogelijk gegevens in een database van onze computer ingevoerd.

Scannen
De glasplaten, negatieven en foto’s worden volgens een vaste procedure gescand en de resultaten worden in onze computer opgeslagen. Dit werk gebeurt in een toegewezen ruimte van de vereniging in Leiden. Het stappenplan wordt door ervaren vrijwilligers uitgelegd. Voor dit werk is een rooster nodig. Het werk kan het beste door twee vrijwilligers samen op een vast dagdeel gedaan worden.
Dit werk wordt door de coördinator Scannen uitgezet.

Beeldbewerking op de computer
De gescande beelden worden voor de bewerkers op USB sticks gezet. De beeldbewerking wordt dan met het programma Photoshop Elements gedaan. Dit gebeurt volgens een afgeproken plan en procedure. Het stappenplan wordt door een ervaren vrijwilliger uitgelegd en zo nodig begeleid. Na het bewerken worden de USB sticks weer naar de BEELDBANK-ruimte gebracht en weer in de computer ingevoerd. Dit werk kan in eigen tempo en op een thuiscomputer gebeuren.

De coördinator Beeldbewerken regelt alle uitgiften en ontvangsten.

Beschrijvingen maken
Bij alle beelden worden beschrijvingen gemaakt. Niet bij alle beelden werden deze meegeleverd. Dat betekent veel zoekwerk in artikelen, kranten en andere naslagwerken. Naast interesse is grote kennis van Leiden hierbij van groot belang. Voor het goed gebruik van de zoekfunctie op de website is het aangeven van trefwoorden een belangrijk bijkomend werk bij de beschrijvingen.

Eindredactiewerk
Het eindredactiewerk vraagt goed taalgevoel en kennis van de Nederlandse taal. De beschrijvingen worden nagekeken op juiste spelling, punten en komma’s. Er zijn 2 vrijwilligers die deze taak op zich hebben genomen.
Zij hebben regelmatig overleg over hun werk met de coördinator Redactie.

Invoeren in de website
Tenslotte worden de beelden en beschrijvingen verwerkt, geconverteerd en ingevoerd in de database van Erfgoed Leiden. Vanaf dat moment kunnen bezoekers van de HVOL website de beelden bekijken, vergroten en de beschrijvingen lezen en reageren.

Aanvullingen beoordelen
Aan de bezoekers van de website wordt gevraagd mee te denken en zo nodig aanvullingen te geven via racties. De gegeven aanvullingen moeten worden beoordeeld, vragen beantwoord en de gegevens kunnen aan de beelden worden toegevoegd.

Consultatie
Een groep van historici en Leiden-kenners staan onze beeldbankgroep terzijde om sturing in de beschrijvingen te geven en moeilijke vragen te beantwoorden.

De website wordt door de HVOL bijgewerkt en nog steeds aangevuld en verbeterd. Begin 2015 verwacht de HVOL een nieuwe website te presenteren.

We kunnen altijd wel hulp gebruiken bij alle bovenstaande taken, neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u interesse heeft.

DSC 0047

Zoeken in de beeldbank

Op dit moment is een beperkt aantal collecties te bekijken .
Dit zijn collecties waarvan de rechten van de beelden in bezit zijn van de vereniging.
Of het zijn beelden waarvan de auteursrechthebbende aan ons  toestemming heeft gegeven de beelden te publiceren.
Collecties waarvan de rechten nog niet definitief aan ons zijn toe bedeeld staan voorlopig nog op "zwart".

U kunt hieronder zoeken door een zoekterm in te vullen in het zoekveld.
U kunt ook eerst een selectie maken waarbinnen u wilt zoeken door het aanklikken van een rubriek onder het zoekveld.
Van zowel de gepubiceerde als van de op zwart gezette beelden is in beide gevallen de gegevens op te vragen door de < i > in de linker bovenhoek aan te klikken.
En met vlak daarboven de knop <naar overzicht>  gaat u weer terug naar de door u opgevraagde beelden.

 

Gedepubliceerd

DSC 0047

Op dit moment is een beperkt aantal collecties te bekijken .
Dit zijn collecties waarvan de rechten van de beelden in bezit zijn van de vereniging.
Of het zijn beelden waarvan de auteursrechthebbende aan ons  toestemming heeft gegeven de beelden te publiceren.
Collecties waarvan de rechten nog niet definitief aan ons zijn toe bedeeld staan voorlopig nog op "zwart".

U kunt hieronder zoeken door een zoekterm in te vullen in het zoekveld.
U kunt ook eerst een selectie maken waarbinnen u wilt zoeken door het aanklikken van een rubriek onder het zoekveld.
Van zowel de gepubiceerde als van de op zwart gezette beelden is in beide gevallen de gegevens op te vragen door de < i > in de linker bovenhoek aan te klikken.
En met vlak daarboven de knop <naar overzicht>  gaat u weer terug naar de door u opgevraagde beelden.

 

Subcategorieën