geschiedenis

DSC 0048Wat is de geschiedenis van de beeldbank van onze vereniging?

Die gaat terug tot 2004. De vereniging had daarvoor duizenden beelden verzameld die zij kreeg toegespeeld van de leden. Deze beelden bestonden uit lantaarnplaatjes, foto's, dia's en glasnegatieven. Dit alles in allerlei vormen en maten. Alles keurig opgeslagen in mappen, kistjes en dozen samen met de rest van het archief van de toen nog geheten Vereniging Oud Leiden. Tot 1966 was het archief opgeslagen in de regentenkamer het van Brouchovenhofje aan de Papengracht. En stond daar behoorlijk in de weg. Men besloot om het hele archief over te brengen naar het gemeentearchief aan de Boisotkade. Dit ging door het ontbreken van een duidelijke inventarislijst niet zonder slag of stoot.
In 1987 was één van de oud bestuursleden van de vereniging bereid om enige ordening te bregen in de duizenden beelden. Hij begon in januari 1988 en rondde het werk af in augustus 1990. Alles was nog verpakt in dezelfde staat als het was aangeleverd. Niet echt archiefwaardig.
In 2004 werden de eerste besprekingen gevoerd om het gesorteerde materiaal op internet te zetten. De eerste werkvergadering werd gehouden in een ruimte van het Rijnlands Architectuur Platform (APV) in de Hartesteeg. Hier werd de eerste steen gelegd voor wat toen heette "Het Fotoproject" en de werkelijke start vond begin januari 2006 plaats. 
De eerste collecties die in aanmerking kwamen voor publiceren waren de collecties van stadsfotograaf Abraham van Vliet, destijds woonachtig aan de Haarlemmerstraat en de collectie van de  Leidse fotograaf Groenwold. Na een aarzelend begin wordt in september 2007 het fotoproject nog bijgesteld. De ontwikkelingen volgen daarna elkaar snel op. Een paar jaar later verschenen de eerste beelden op internet dankzij een door één van de deelnmers aan het project zelf gemaakt software programma.
De beeldbank was geboren en men ging naarstig op zoek naar een  meer permanente werkplek voor het scannen en bewerken van het materiaal. Er is in die tijd regelmatig verhuisd. De verhuizing van het kamertje op het RAL naar een kamer  bij de Ambulante Educatueve Dienst aan de Lammenschansweg was de zesde verhuizing in vijf jaar. De langste tijd heeft de beeldbank daar gezeten. Totdat het bestuur van onze vereniging in 2013, na een forse verbouwing van het RAL aan de Boisotkade, daar weer een kamer op de derde verdieping  geregeld had. En daar zitten we nog steed voor 5 dagdelen in de week.!