Irawan Soejono, de student uit Nederlands-Indië die streed tegen de overheersing van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Waarom hielp hij de Nederlanders die zijn eigen land koloniseerden?
Johanna de la Court. Op haar 26e sloot zij een ongelukkig en zelfs gewelddadig huwelijk met Adriaan Heereboord. Door een pamflettenstrijd tussen Heereboord en de broer van Johanna, Pieter de la Court, kwamen alle huwelijksverhalen op straat te liggen. Samen met bijzonder hoogleraar geschiedenis van de stadscultuur Ariadne Schmidt, gaan we terug naar de zeventiende eeuw.
Marinus van der Lubbe zou de Rijksdag in Berlijn in brand hebben gestoken. Schrijver George Knottnerus neemt ons mee naar de crisisjaren van de vorige eeuw. We ontmoeten hem voor het huis waar Marinus een tijdlang onderdak vond.
Krakers. In deze aflevering maken we maar een kleine sprong terug in de tijd naar eind jaren 70. Samen met historicus Bart van der Steen volgen wij een groep krakende Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten door de stad.
Henricus Cuppens, straatrover en moordenaar. Begin 19e eeuw veroorzaakte hij vier jaar lang onrust onder de vrouwelijke bevolking van Leiden. Susan Suer werkt bij Erfgoed Leiden en vond zijn verhaal in de archieven. Zij neemt ons mee naar het door de Fransen bezette Leiden.
Goeie Mie, de grootste seriemoordenares in de Nederlands geschiedenis. Historicus Stefan Glasbergen neemt ons mee naar de fabrieksstad Leiden van de 19e eeuw.
Koos van der Born: Sjouwen met een bos ijzeren pijp om je nek
Hendrika Christina Smittenaar-Flierman: Na het diploma snel een baantje