Geveltekens - Afgeronde projecten

Gevelsteen Brandstoffenhandel Perquin opgeknapt

GT 1255 002

In het voorjaar van 2015 is de gevelsteen van het naambord van de brandstoffenhandel opgeknapt op initiatief van de heer P. Perquin, een nazaat van de oprichter van de firma Perquin. Zaterdagmiddag 29 augustus 2015 werd de gerestaureerde gevelsteen van 'Brandstoffenhandel Perquin en Zonen' onthuld. Pim Perquin beschouwt de gerestaureerde steen als een eerbetoon aan alle kolenboeren en zijn voorouders. Lees het gehele verhaal met de filmpjes via de link: http://tinyurl.com/ybgdckad.

GT 1255 001     GT 1255 004

De Waalse kerk

Breestraat 62-64

GT 1029 rad van catharinaOnlangs is de restauratie van de gevelsteen Het Rad van St. Catharina aan de Waalse Kerk afgerond.

Op de gevelsteen boven de ingang van de Waalse kerk zijn een rad met vilmessen en zwaard te zien. Het zijn de attributen van St. Catharina van Alexandrië die veelal naast haar afgebeeld werden om haar identiteit te bevestigen.
De attributen dienen hier als symbool voor de heilige Catharina zelf.

Lees het hele verhaal van deze restauratie.

Jan Swammerdam

Gedenkplaquette voor een Nederlandse geleerde

GT 1730 001aOp initiatief van de bewoners is in september 2015 aan het Swammerdampad een gevelplaquette onthuld. Deze herinnert aan de naamgever van deze straat, de geleerde en insectenkundige Jan Swammerdam (1637-1680), die in Leiden studeerde en promoveerde.  

                                     JS

De plaat is ontworpen door de zoon van een van de bewoners en is uitgevoerd in grijs graniet. Hij meet 50 x 18 cm. De steen is te bezichtigen aan het Swammerdampad, na ongeveer 350 meter, direct rechts om de hoek van de Boerhaavelaan, als je vanaf de Rijnsburgerweg komt. Het is een prachtig voorbeeld geworden van particulier initiatief om met een hedendaags gevelteken de stad mooier en interessanter te maken. Lees het verhaal via de link: http://tinyurl.com/ycgr3z4v