Nieuwsfeiten

    

naam heesterboom 4

- Op zondag 8 juli werd in een korte plechtigheid het huisteken en de naam aan de zaagschuur van molen De Heesterboom aan de Haagweg onthuld. Op de plek van De Heesterboom staat al ruim twee eeuwen lang een zaagmolen. Deze werd op 8 januari 1796 gekocht door Johannes van Hees, een houthandelaar. Helaas brandde de molen door onbekende oorzaak in de nacht van 25 op 26 augustus 1802 tot de grond toe af. Op 27 januari 1803 verleende de Gemeenteraad van Leiden toestemming om de molen te herbouwen en dat zal Van Hees nog wel in dat jaar gerealiseerd hebben, al staat op de molenbaard (een plank onder de askop) het jaartal 1804. Van Hees verkocht de molen en houtwerf in 1815 aan Leendert Dorrepaal en Hendrik Meygaarden en uiteindelijk werd in 1856 D.D. Noordman eigenaar. Zijn nakomelingen hebben de molen voor de toekomst veiliggesteld in de Stichting Houtzaagmolen de Heesterboom. Joep Noordman, secretaris van deze stichting, is ook directeur van het houtbedrijf naast de molen.

Leden van de commissie Geveltekens, Hans de Sterke en Dik Kompier hebben zich ingezet om het verloren gegane gevelteken en de naam weer op de gevel van het zaaghuis aan te laten brengen.

Na enige discussie over de vorm van de boom en vooral de schrijfwijze van de naam (op diverse oude foto’s bleek die telkens anders gespeld te zijn, waaronder ook d’Heesterboom) werd de knoop door het bestuur doorgehakt: het werd De Heesterboom.

 foto 1foto 1a  foto 2JW schildert 2a  foto 3molenaarsteam 3a

Onderschrift foto 2
Dik Kompier vroeg de bekende “gevelschilder” Jan Willem Bruins of hij deze klus wilde doen. Door de financiële bijdrage van de Historische Vereniging Oud Leiden en de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden kon de uitvoering worden gerealiseerd. En dus prijkt nu de naam en logo van De Heesterboom dank zij het vakmanschap van JW Bruins weer in volle glorie op de gevel.

Onderschrift foto 3
De grote groep molenaars (vrijwilligers) die de molen bedient en dus nog steeds werkelijk op windkracht boomstammen tot planken verzaagt, is er ook heel trots op. Dat de molen nog maar veel mag zagen en het gevelteken lang mag blijven bestaan! 

- Interview student Geert Winter: "Het gevelstenenproject van de HVOL".  Via Adriaan van Brandenburg, secretaris van de HVOL, werd Dik Kompier, PR verantwoordelijke commissie geveltekens, door Geert Winter benaderd voor een interview. Hij volgt de bachelor geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, met als specialisatie economische geschiedenis. De periode die binnen deze studie wordt behandeld is grofweg van de vroegmoderne tijd tot aan het recente verleden. Hij zit in het derde jaar van deze studie. De studie leidt op tot historicus. Zowel bij Adriaan als bij Dik gingen zijn vragen vooral over Leiden en haar geschiedenis en welke doelen in de HVOL - werkzaamheden belangrijk waren. Lees verder voor zijn conclusie via de link: conclusie interview

Geert Winter

- De verdwenen boom: Stichting de Heesterboom, Historische Vereniging Oud Leiden en STIEL (Stichting Industrieel Erfgoed Leiden) financieren de kosten om het beeldteken weer op de gevel van de molen D'Heesterboom te krijgen. Lees het verhaal van deze molen : http://tinyurl.com/lyt62pb en van Dik over deze restauratie (te downloaden PDF bestand) :  http://tinyurl.com/y7z3xqf2.

heester var heesterb

- Dankzij Jan, Piet en Hans zijn er weer twee nieuwe verhalen toegevoegd: geveltekens Graansilo, Vlietweg 1, eerste steen en muurreclame en een gevelteken Brasserie CRONESTEYN 

GT 1953 001 GT 1954 001 GT 1954 002

- Met dank aan dhr. Moggré hebben we weer een nieuw verhaal. Foto's van een eerste steen Haarlemmerstraat 2 en één van het pand van Wijtenburg, Nieuwe Rijn 89-90. Van Dhr. Moggré mochten we gebruik maken van een stukje tekst van zijn eigen website jaapmoggre.nl; het resultaat is te zien in het verhaal van Wijtenburg.

GT 1523 001 GT 1918 001

- Er zijn twee nieuwe verhalen aan onze verzameling toegevoegd; te weten:  gevelteken aan het Swammerdampad ter herinnering aan een Leids onderzoeker Jan Swammerdam en een gevelteken met het opschrift “Paardekooper 1902” aan de boerderij "Ora et Labora" (Bid en werk) aan de Vlietweg 44.

 
JS
 GT 1730 002 GT 1694 001

 - De werkgroep Geveltekens kreeg wederom van dhr. Wilbert Devilee linken naar een tweetal mooie fotokijkboeken (klik op de onderstaande afbeeldingen) betreffende panoramafoto's van Leiden.  

Panorama Leiden deel 1 Panorama Leiden deel 2

 - Dankzij dhr. E.Plugge hebben wij nu ook een verhaal dat achter de gevelsteen zit van Woningbouwvereniging Ons Doel aan de Lindestraat 79-81. Lees dit mooie verhaal via de link http://tinyurl.com/le7xc5k.

GT 1478 001 GT 1834 001

- De commissie Geveltekens is voortvarend gestart met de inventarisatie van de snijramen en bovenlichten in Leiden; ook in feite zijn dit geveltekens. Het verhaal over deze mooie exemplaren kunt u vinden op http://tinyurl.com/kcyw3qh. De inleiding van deze pagina is verzorgd door Ben Veldstra. 

 
GT 1830 001
GT 1597 001 GT 1553 001

- In de verzameling van Joop Gijsman hebben we een foto gevonden van een nieuwe herdenkingsplaquette!!

Deze steen is geplaatst in 2016. De steen zit op Hogewoerd 126b en vervangt de oude, verweerde steen van Frans van Lelyveld. Lees het verhaal over deze steen: http://tinyurl.com/n8d3phm


GT 1167 001
GT 1828 001

- De gevelsteenwandeling is geactualiseerd. Deze wandeling is ook geschikt voor scootmobielers. Lees het verhaal van deze wandeling waar u ook de route als PDF kunt downloaden: http://tinyurl.com/k7vbk6g.

gevelstenenwandeling

 - Van de Stichting Industrieel Erfgoed Leidene Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) hebben we een mooie verzameling foto’s gekregen. Deze verzameling wordt momenteel door Hans de Sterke en Thijs de Vries geinventariseerd. 

- Het verhaal van de van Voorthuizen school en de Vuurvogel is tot stand gekomen. Gezien de verwachte sloop van deze scholen denkt de werkgroep Geveltekens alvast na over herbestemming van de gevelstenen. Lees het verhaal: http://tinyurl.com/m7ltqv7

GT 1271 001 GT 1820 001

  - De commissie Geveltekens kreeg van dhr. Wilbert Devilee een mooi foto kijkboek (van een serie van drie) over Leiden binnen de singels vroeger en nu ter inzage.

Bovendien ontvingen we de websiteadressen om de boeken op internet te kunnen laten zien (klik op de hier onderstaande afbeeldingen) . Ook diverse geveltekens en muurreclames zijn zichtbaar!
Wat een leuke geste. Dank je wel Wilbert!

Fotokijkboek Boek 2 Boek 3

        Foto kijkboek 1  A t/m J                                                         Foto kijkboek 2 K t/m O                       Foto kijkboek 3 P t/m Z

De boeken zijn ook in de winkel te bezichtigen.

Kunsthandel Devire Middelstegracht 89 tel. 071-5131829