Agenda

Download als een iCal bestand
Wandelexcursie Maredijkbuurt
Zondag 02 April 2023, 13:30 - 15:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wandelexcursie Maredijkbuurt, zondagmiddag 2 april

De Maredijkbuurt ontstaat in 1613, ten gevolge van de stadsuitbreiding van 1611, waarbij aan de noordzijde van Leiden stukken van de ambachten Oegstgeest en Leiderdorp worden geannexeerd. Omdat veel gegoede Leidenaars hun in het geannexeerde gebied gelegen ‘speeltuin’ (volkstuin) moeten afstaan, ontstaat er behoefte aan nieuwe tuinen. Die worden gerealiseerd aan de buitenzijde van de nieuwe singel, dus op grondgebied van Oegstgeest of Leiderdorp, met name bij de stadspoorten.Haarlemmertrekvaart met de achterzijden van speeltuinen aan de Maredijk Abraham Rademaker 1732 Coll. ELO

Vanaf 1845 verandert de buurt langzaam maar zeker in een woonbuurt, enerzijds door de bouw van nieuwe huizen, anderzijds door de transformatie van ‘speelhuizen’ naar woonhuizen. In de laatste anderhalve eeuw neemt ook het aantal bedrijven toe, bijvoorbeeld met een lederfabriek, een melkfabriek, een stalling van Van Gend & Loos, enkele café’s en vele buurtwinkeltjes.

In de wijk zijn nu nog sporen te zien van weleer: eeuwenoude sloten en perceelgrenzen; enkele voorbeelden van zeventiende-eeuwse ‘speelhuizen’ (nu zeldzaam in Leiden); het vermoedelijk oudste in Leiden buiten de singels gebouwde woonhuis (met een uniek geveltje); een landelijk stukje van de vroeger uitgestrekte Maredijkse Polder; woningen van bekende architecten als H.J. Jesse, W.C. Mulder, L. van der Laan en M.C. van Straten.
Kortom: meer dan genoeg om een wandelexcursie (met inleidende presentatie) aan te wijden. Deze zal onder leiding staan van Jan Hengstmengel, auteur van het bekende boek ‘Gelegen buyten de Maren-Poort’ en zelf woonachtig in de buurt.

Datum: zondagmiddag 2 april 2023.
Aanvang presentatie: 13.30 u. in het Maredijkhuis, Maredijk 100, 2316 VP Leiden.
De wandelexcursie, inclusief presentatie, duurt ongeveer 2 uur.
Er is slechts een beperkt aantal deelnemers aan de wandeling mogelijk dus geef u zo snel mogelijk op via het inschrijfformulier.
De kosten inclusief koffie/thee en gebak zijn € 7,00 voor (duo)leden en € 9,00 voor introducés.

Graag uw bijdrage direct na de aanmelding overmaken op bankrekening NL67 INGB 0005 9012 64 t.n.v. Vereniging Oud Leiden. (NB dit is een ander nummer dan dat waar u de contributie naar overmaakt!). Vermeld bij de betaling uw HVOL-lidmaatschapsnummer, de excursie waarvoor u inschrijft en de naam van uw eventuele introducé(e). U bent pas definitief ingeschreven wanneer uw betaling is ontvangen.
Tot 10 dagen voor de excursiedatum kunt u kosteloos annuleren.

De excursie is al helemaal volgeboekt! U kunt zich op de wachtlijst inschrijven.

 WACHTLIJST VOOR EXCURSIE

Locatie Maredijkhuis, Maredijk 100, 2316 VP Leiden