Agenda

Download als een iCal bestand
Waalse Immigranten
Zondag 29 Oktober 2023, 11:00 - 13:30
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wandelexcursie Waalse immigranten
Zondag, 29 oktober 2023, 11.00 uur


De vluchtelingenstroom naar Leiden is niet alleen van nu maar van alle tijden.
De komst van tienduizenden vluchtelingen tussen 1577 en 1660 doet Leiden groeien en opnieuw bloeien. Als gevolg van de voortdurende oorlog in de Zuidelijke Nederlanden ontvluchten grote groepen calvinistische textielwerkers de textielcentra in Vlaanderen, Artois en de omgeving van Luik. Zij komen af op de economische voorspoed en de tolerante houding van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden tegenover verschillende godsdiensten. Door hun komst verandert de Leidse samenleving en neemt het protestantse geloof in aanzien toe.

walen

De Zuid-Nederlanders brengen ook kapitaal en handelscontacten mee. Hun komst vormt dan ook een belangrijke stimulans voor de handel en de nijverheid. De vluchtelingen oefenen grote invloed uit op de ontwikkeling en bloei van de Leidse textielnijverheid. De immigranten introduceren nieuwe wollen stoffen in de lakennering in Leiden, zoals saai, grein, baai en fustein. Oorspronkelijk is de saainering de motor van het Leids herstel. In de loop van de 17e eeuw wordt de lakennijverheid weer het belangrijkst. Leiden is het grootste textielcentrum van Europa en Leidse producten vinden wereldwijd aftrek.

Kortom: de nieuwkomers drukken op allerlei manieren hun stempel op de stad: op de economie, het geloofsleven, de cultuur en ook de achternamen van haar inwoners! Tijdens de wandeling vertelt de gids u hierover nog veel meer.


De wandelexcursie start om 11.00 uur in Stadscafé van der Werff, Steenstraat 2, Leiden. Daar staat koffie/thee en wat lekkers voor ons klaar. Piet de Baar houdt dan een korte inleiding over deze welkome nieuwkomers, waarna wij met de gids op pad gaan. Wij komen aan het eind van de wandeling hier niet terug, maar eindigen bij het Stadhuis.
De wandelexcursie met de presentatie neemt iets meer dan 2 uur in beslag. De kosten inclusief koffie/thee/gebak zijn € 14,00 voor (duo)leden en € 16,00 voor introducés. 

Nadere gegevens voor betaling van de deelnamekosten vind u hier. Helaas is de excursie vol! u kunt zich eventueel via onderstaande wachtlijst opgeven.

INSCHRIJFFORMULIER

 

Locatie Stadscafé van der Werff, Steenstraat 2, Leiden
Wandelexcursie