Agenda

Download als een iCal bestand
Dirk van Eck-lezing: Leidse vrouwen en de vrouwenbeweging van de eerste naar de tweede feministische golf
Zondag 28 April 2024, 14:00 - 16:30

Op zondag 28 april zal om 14.30 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, de jaarlijkse Dirk van Eck-lezing gehouden worden door dr. Agnes van Steen over:

Leidse vrouwen en de vrouwenbeweging van de eerste naar de tweede feministische golf.

De vrouwenemancipatie in Nederland heeft een lange weg afgelegd om te komen waar we nu zijn. In de tweede helft van de negentiende eeuw richtten vrouwen de eerste organisaties op om hun achtergestelde positie op mannen ter discussie te stellen en actie te ondernemen. Deze organisaties die emancipatie voorstonden, vormden de vrouwenbeweging. De eerste periode van actie wordt de eerste feministische golf genoemd. In deze golf was het vrouwenkiesrecht een belangrijk actiepunt. Toen dit eenmaal was verworven in 1919, daalde de actiebereidheid en duurde het tot de jaren zeventig voor er sprake was van een tweede feministische golf. Een van de actiepunten was toen de legalisering van abortus. In haar lezing zal Agnes van Steen ingaan op de organisaties die de vrouwenbeweging vormden, welke Leidse vrouwen hierbij waren betrokken, welke doelen zij hadden en welke actiemiddelen zij inzetten. Hierbij zal ook naar voren komen waarin de eerste feministische golf verschilde van de tweede en wat er gebeurde in de tussenperiode.

Historicus Agnes van Steen promoveerde op 22 november 2023 op het proefschrift met de titel: Van liefdadigheid naar abortusstrijd. Leidse vrouwen en de Nederlandse vrouwenbeweging van 1860 tot 1990. Zij werkt momenteel aan een publieksuitgave.

d700xvar

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden
Iedereen is welkom; toegang gratis.