Agenda

Download als een iCal bestand
Fredericus, Odulfus en Chris Lebeau. De Oud-katholieke kerk aan de Cronesteinkade
Donderdag 25 April 2024, 20:00
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wegens groot succes zal de lezing van Claudia Thunnissen in de Oud-katholieke kerk over de kunstenaar Chris Lebrau herhaald worden.
U dient zich voor deze lezing van tevoren aan te melden. Er is geen koffie/thee vooraf.

Tijdens de bouw van de kerk in de winter van 1925-1926 besloot het kerkbestuur van de Oud-katholieke parochie van de HH. Fredericus en Odulfus, hoek Cronesteinkade/ Zoeterwoudsesingel, op de vele witte muurvlakken decoraties te laten aanbrengen. Op advies van Bernard Buurman, de architect van de kerk, werd kunstenaar Chris Lebeau aangetrokken. Dat was een opmerkelijke keuze, want Lebeau, die zichzelf een ‘religieuze anarcho-communist’ noemde, was fel gekant tegen het christelijk geloof. Maar het kerkbestuur dat tijdens het voorgesprek onder de indruk was geraakt van zijn persoonlijkheid, zijn levenshouding en levenswijze, heeft hem de opdracht toch gegeven. Ook accepteerde het zijn wens om geheel vrijgelaten te worden in de uitvoering van zijn werk.

De schilderingen zijn zonder voorstudies rechtstreeks op de gepleisterde muren aangebracht in de zogenaamde Keimse waterglasschildertechniek, een nieuw procedé. Lebeau koos voor deze techniek, die een grote technische bedrevenheid vereist, vanwege de duurzaamheid in een vochtig klimaat. Het decoratieprogramma is door hemzelf bedacht. Daarbij heeft hij de grote christelijke thema’s op eigenzinnige wijze geïnterpreteerd. Na voltooiing lokte de beschildering kritiek uit bij de parochianen. Ook de ongebruikelijke stijl van de voorstellingen werd bekritiseerd. De afgebeelde figuren droegen geen lange oosterse gewaden, maar waren gekleed als mensen uit de eigen tijd. Het kerkbestuur daarentegen had waardering voor het moderne werk van Lebeau, dat vanuit zijn eigen gedachtegang vol religiositeit was vormgegeven.

Claudia Thunnissen neemt u mee naar de tijd waarin kerk en het kunstwerk zijn ontstaan. Vanuit de kerkbanken kunt u het meesterwerk van Lebeau om u heen bewonderen.

Leden van de HVOL en parochianen: toegang vrij. Anderen betalen 5 euro bij de ingang van de kerk.

LET OP: er kunnen maximaal 75 mensen in de kerk worden toegelaten. Bij wijze van uitzondering dient u zich voor deze lezing van tevoren aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wie het eerst komst, die het eerst maalt!

image002 

Locatie Oud-katholieke parochie, Cronesteinkade 2
Kerk open om 19.30 uur