Agenda

Download als een iCal bestand
VOL Lezing over de relatie tussen Rijnland en Leiden door Janneke Groen, archivist Hoogheemraadschap van Rijnland
Woensdag 10 Juli 2024, 20:00

UPDATE 6 juni: De lezing over de relatie tussen Rijnland en Leiden is volgeboekt. Bij voldoende belangstelling proberen we een tweede lezing te organiseren. Meld u zich dus tóch aan – uw naam plaatsen we op een lijst van geïnteresseerden.

Sinds enkele weken huist ‘het winkeltje’ van de HVOL in het statige, moderne gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De HVOL verkoopt van daaruit boeken – tweedehands én nieuw –, oude Jaarboekjes en andere publicaties over Leiden en omstreken. Reden om deze zomer aandacht te besteden aan dat oude, eerbiedwaardige bestuursorgaan – en aan het winkeltje!

Veel Leidenaren zullen wel bekend zijn met het oude gemeenlandshuis aan de Breestraat. Het pand aan de Archimedesweg op het Bio Science Park is misschien minder bekend. Beide gebouwen vallen onder het beheer van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit waterschap ontstond in de dertiende eeuw en is één van de oudste van Nederland. In deze lange geschiedenis speelde de relatie met de stad Leiden altijd een belangrijke rol. Zo werden in het college van hoogheemraden doorgaans vijf afgevaardigden uit de omgeving van Leiden aangesteld, tegenover twee uit de omgeving van Haarlem. Het belang van de stad voor het hoogheemraadschap werd onder andere bevestigd door de aankoop van het gemeenlandshuis in 1578. Dit betekent echter niet dat de beide besturen altijd door één deur konden. Op sommige momenten waren de verhoudingen zelfs zeer gespannen.

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van het waterschap? Wilt u meer weten over de relatie tussen Rijnland en Leiden? Of heeft u altijd al een kijkje willen nemen in het Rijnlandse hoofdkantoor? Meld u dan aan voor de lezing op 10 juli. Hierin krijgt u een korte kennismaking met het hoogheemraadschap, waarna de relatie tussen Leiden en Rijnland aan de hand van enkele markante punten in de geschiedenis wordt besproken. Archiefstukken en oude kaarten spelen daarin een belangrijke rol.

Locatie Hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1
Deze lezing is volgeboekt, bij voldoende interesse wordt er gekeken naar een extra lezing. Opgeven daarvoor kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.