Agenda

Download als een iCal bestand
Een avond over Aad Donker
Dinsdag 24 Mei 2022, 20:00

Op dinsdagavond 24 mei, 20.00 uur, organiseert de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL), een avond over de Leidse kunstenaar Aad Donker. Zijn leven en werk worden in de vorm van een interview toegelicht door Gijs Donker en Menno Voskuil; Marijke Tolsma leidt het gesprek. De lezing vindt plaats in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden.

Zaal open om 19:30 uur.

Dat Leiden een stad is die sinds eeuwen grotere en kleinere kunstenaars heeft voortgebracht, is de leden van de HVOL wel bekend. Zo ook aan het einde van de vorige eeuw, toen drie broers uit eenzelfde Leidse familie die weg waren gevolgd: Gijs (1964), Justus (1966) en Aad Donker (1967-1998) werden alle drie kunstschilder. De directe aanleiding voor een avond over de jongste van de drie is het onlangs verschenen boek Aad Donker & After Nature, uitgegeven door de Leidse uitgeverij Primavera Pers. Hierin beschrijft Menno Voskuil aan de hand van interviews met de betrokken kunstenaars en niet eerder gepubliceerde brieven en documenten diens leven. Het boek is die avond tegen gereduceerde prijs te koop.

Dat tumultueuze, korte leven spreekt nog altijd tot de verbeelding: de branie, het avontuur, de rijkdom, de liefde en de dood. De drie broers vonden eind jaren ’80 aansluiting bij het succesvolle, maar ook verguisde kunstenaarscollectief After Nature. Deze groep verzette zich tegen vergezochte kunsttheorieën en abstracte kunst, zij wilden ‘gewoon’ schilderen wat zij zagen: landschappen, stillevens, en (zelf)portretten.

Het leven van Aad nam in 1992 een beslissende wending toen hij in New York miljonairsdochter Amy ontmoette, de liefde van zijn leven. Vier jaar lang leefde hij daar met haar, maar vlak voor het voorgenomen huwelijk liep de relatie spaak. Terug in Leiden ging het bergafwaarts met hem. De breuk met Amy bleef hem achtervolgen en leidde tot allerlei angsten en waanideeën. Door te schilderen en te schrijven probeerde hij zijn grip op de werkelijkheid terug te krijgen, maar het bleek tevergeefs: op 1 november 1998 pleegde hij zelfmoord in zijn atelier aan het Rapenburg. Hij werd begraven op de RK begraafplaats aan de Zijlpoort.

Marijke Tolsma gaat in gesprek met Gijs Donker en met Menno Voskuil, en zal zo de ‘Leidse kanten’ van de kunst van Aad Donker belichten. Welke rol speelde zijn geboortestad in zijn werk? En welke de collecties van de Leidse musea? Waar precies in Leiden heeft hij gewoond en gewerkt? Zijn er wellicht (Leidse) stadsgezichten van hem bewaard? En, meer in den brede: wie waren er zoal betrokken bij After Nature

unnamed

Locatie Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden