De Stem van Leiden zoekt verhalenvertellers

 

 

LEVENSVERHALEN VAN LEIDENAARS

Veel Leidenaren hebben een levensverhaal dat eigenlijk niet verloren mag gaan. Maar tot nu toe zijn deze nauwelijks bewaard voor volgende generaties. Wij weten wel veel over wat 'belangrijke' mensen deden, zoals bestuurders, burgemeesters en andere bekende personen. Maar we weten vrijwel niet hoe het dagelijkse leven van de gewone Leidenaar er vroeger uitzag. De werkgroep De Stem van Leiden van de HVOL legt deze verhalen vast. Daarin werkt De Stem van Leiden samen met Erfgoed Leiden en Omstreken en de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Leiden. Bent u (oud-)Leidenaar, bent u ouder dan 75 jaar en wilt u vertellen over het leven van vroeger in de stad, dan komen de interviewers van De Stem van Leiden graag bij u langs.

Mirakelsteeg

DE STEM VAN LEIDEN

Onze kennis over het verleden is meestal gebaseerd op schriftelijke bronnen. Maar daardoor weten we juist een heleboel niet, zoals de dagelijkse en bijzondere dingen uit het leven van 'gewone' mensen en hoe deze mensen aankijken tegen wat zij hebben meegemaakt. Over hoe zij zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan. Hoe zij (eventueel) hun partner hebben ontmoet en zelf hun kinderen hebben opgevoed, als zij die hebben. Verder gaat het over hun ervaringen met werk of werkloosheid en over het leven in de buurt. Maar ook de omgang met familie, vrienden, collega’s en manieren van vrijetijdsbesteding kunnen aan bod komen. Of hoe zij de veranderingen in de stad en de wereld hebben beleefd, en ga zo maar door. Die verhalen zijn belangrijk genoeg om te bewaren. Daarom wil De Stem van Leiden zo veel mogelijk levensverhalen van Leidenaars verzamelen.

MAAK EEN AFSPRAAK

Wilt u uw verhaal vertellen en bent u ouder dan vijfenzeventig jaar, dan maken we graag een afspraak met u voor een interview. We zijn nu vooral op zoek naar vrouwen en naar mensen die met hun handen of in de Leidse fabrieken hebben gewerkt. Ook zijn wij op zoek naar mensen die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, maar die wel lange tijd in Leiden hebben gewoond en/of gewerkt. Hoe ervoeren zij de ontvangst in Leiden, hoe was het op school of op het werk? Voor deze categorie geïnterviewden geldt een minimumleeftijd van vijfenzestig jaar. U kunt uitgaan van één of twee gesprekken van ieder maximaal twee uur. U geeft zelf aan wanneer het wel genoeg is geweest, ook als dit al na een uur mocht zijn.


De interviews worden opgenomen en helemaal uitgeschreven. Alleen uitweidingen die geen betrekking hebben op uw levensverhaal, worden daaruit weggelaten. Deze uitgewerkte interviews worden opgeslagen bij Erfgoed Leiden en Omstreken. Daar kunnen zij worden geraadpleegd door onderzoekers-wetenschappers én amateurs. Ook de geluidsopnamen van het interview worden opgeslagen bij Erfgoed Leiden. Onderzoekers kunnen de uitgeschreven interviews en de geluidsopnamen gebruiken om iets te schrijven over uiteenlopende onderwerpen van het dagelijks teven in het verleden of over de levensloop van 'gewone' mensen. Van de interviews worden korte verhalen gemaakt, die met eventuele foto's gepubliceerd worden op erfgoedleiden.nl en op termijn ook op die van de Historische Vereniging Oud Leiden. De geluidsopnames en uitgeschreven interviews komen eveneens beschikbaar via deze websites. Over een poosje kunt u dan zelf (en samen met anderen) luisteren naar uw eigen verhaal.

Wilt u meer weten over dit leuke project of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Afbeelding: Bonendoppen voor de conservenfabriek (collectie ELO).