Zaterdag 21 mei 2016: Dagexcursie naar Bergen op Zoom

28 maart 2016 - Bergen op Zoom heeft historisch veel gemeen met Leiden. Niet voor niets zingen we op 3 oktober in het Van der Werfpark Valerius’ Merck toch hoe sterck, over het beleg van Bergen op Zoom.

De 800 jaar oude stad werd tweemaal belegerd door de Spanjaarden, in 1588 en 1622.


Op 21 mei is het zover. We vertrekken ’s morgens met de bus vanaf de opstapplaatsen in Oegstgeest en Leiden. In Bergen op Zoom aangekomen, krijgen we bij de koffie een korte inleiding en daarna maken we onder leiding van een stadsgids een wandeling van ongeveer anderhalf uur door de oude binnenstad. Hierbij komen we langs diverse monumenten: het Oude Stadhuis, de St. Gertrudiskerk, de Maagd en de Gevangenpoort. 

De lunch vindt plaats recht tegenover Het Markiezenhof, dat we ‘s middags bezoeken. Het is een van de fraaiste stadspaleizen van West-Europa. Gebouwd in de late 15de eeuw, door de fameuze Mechelse bouwmeesters Anthonie en Rombout Keldermans, was dit het woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. Achter de imposante gevel met felrode vensterkorven vindt u een intrigerend complex van zalen, stijlkamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen. U zult echt versteld staan, zoveel is hier te genieten! 

Hierna is er nog een uurtje de gelegenheid om zelf de stad verder te bezichtigen en voordat de bus naar huis weer vertrekt, is er nog een gezamenlijk drankje. 

Inschrijven voor de excursie
DE EXCURSIE IS VOL - U SCHRIJFT ZICH VANAF NU IN OP DE RESERVELIJST

De excursieprijs is € 33 voor HVOL-leden en € 35 voor introducés. Wie geen Museumkaart heeft, betaalt € 9 entree voor de Markiezenhof. Aanmelders krijgen ongeveer een week voor de excursie nadere informatie.