Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Houtlaan 55 van IerselMuurschildering, Ger van Iersel (Foto: Collectie HVOL)

 

Adres

Houtlaan 55, 2334 CK Leiden

Bouwjaar

1964

Architect

B.J.K. Cramer en J.E.Kruisheer

Oorspronkelijke bestemming

Ziekenhuis, “ Diaconessenhuis”

Huidig gebruik

Ziekenhuis, “Alrijne”

Kunstobject

Wandschildering

Kunstenaar

Ger van Iersel (1922-2014)

Status

Verdwenen

 

Beschrijving:

Voor de oorspronkelijke entree van het Diaconessenhuis vervaardigde Ger van Iersel een muurschildering. Op basis van de zwart-wit afbeelding is het niet mogelijk de muurschildering in kleur te omschrijven. We zien een gestileerde duif met een olijftak tussen zijn snavel: het symbool voor vrede en nieuw leven. Na verschillende verbouwingen is de entree naar elders is verplaatst. Mogelijk is de schildering van Van Iersel nog aanwezig achter een voorzetwand maar misschien is deze ook overgeschilderd. Ook kan de muur waarop de schildering was aangebracht zijn weggebroken.

Ger van Iersel (1922-2009) studeerde aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Hij was vooral in Rotterdam en omgeving werkzaam als beeldhouwer, monumentaal kunstenaar, glasschilder, schilder, tekenaar, wandschilder en keramist. Na de Tweede Wereldoorlog was hij als kunstenaar betrokken bij vele wederopbouwprojecten in het Rotterdamse centrum. Hij vond een nieuwe vormentaal om het woord van de Bijbel te illustreren. Voor altijd zal zijn naam verbonden blijven aan het prachtige glas in beton raam in de Pauluskerk, dat zo gezichtsbepalend was voor het Rotterdam van de wederopbouw. Daarnaast heeft hij kunstwerken gemaakt in vele andere kerken en openbare gebouwen, wandschilderingen, keramiek, brons maar vooral ook glas.

 Het ziekenhuis is in 1963 in gebruik genomen. Het gebouw bestond uit acht bouwonderdelen, variërend van drie tot tien bouwlagen, waaronder twee verpleegvleugels, een zusterhuis en een kapel. Het gebouw was destijds beroemd vanwege de gebruikte bouwtechniek.

  

Bronnen:

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 110-111

Wikipedia: Ger van Iersel

8 maart 2018