Inventarisatie Wederopbouwkunst

Vijf Meilaan 210 Voet Gevelrelief 1 Vijf Meilaan 210 Voet Gevelrelief 2

Houten Gevelreliëf W. Voet (boven het trapbordes)

(foto: Peter Lambo

Houten Gevelreliëf W. Voet (onder het trapbordes)

(foto: Peter Lamboo

 

Adres

Vijf Meilaan 210, 2324 XP Leiden

Bouwjaar

1968

Architect

Th.K.J. Koch

Oorspronkelijke bestemming

Thorbecke-U.L.O.

Huidige gebruik

ID-College

Kunstobject

Houten wandreliëf

Kunstenaar

Wilfred Voet (1935)

Status

Bedreigd

 

Beschrijving

Het kunstwerk bestaat uit een inlegwerk in hout (intarsia), dat zich deels op de begane grond en deels op de eerste verdieping bevindt.  De delen worden door een bordes van het trappenhuis van elkaar gescheiden maar vormen compositorisch een geheel. Beide delen zijn ca. 1.50 meter breed; de onderste is 2.60 meter hoog en de bovenste is 3.80 meter. Het is opgebouwd uit oud gebeitst sloophout met kleurschakeringen tussen donker- en lichtgrijs, donker- en lichtbruin en wit. Op de verdieping stelt het een vrouw voor. Haar gezicht is wit, haar armen steekt ze wijd uit, haar grote borsten en ronde buik doen vermoeden dat ze zwanger is. Ze stelt de vruchtbaarheid voor. Het deel op de begane grond verbeeldt planten en ronde natuurachtige vormen.  Het kunstwerk is een geabstraheerde figuratie, dat geïnspireerd lijkt te zijn op Afrikaanse maskers en houten vruchtbaarheidsbeelden.

Wilfred Voet (Zeist, 1935) is in de eerste plaats een kunstenaar die meer vrij werk heeft gemaakt dan aan opdracht gebonden kunstwerken. Geboren in 1935 in Zeist, groeide hij op in Arnhem en doorliep het gymnasium in Arnhem. Na de middelbare schoolperiode trok hij met schoolvriend Peter van Straaten naar Amsterdam om aan de Kunstnijverheidschool, de huidige Gerrit Rietveld Academie te studeren. Voet is een graficus en is daarnaast ook schilder, wandschilder en beeldhouwer. Hij werkt het liefste met hout.  In de jaren 1960 waren zijn abstract-figuratieve kunstwerken met enige regelmaat te zien in het Leids Academisch Kunstcentrum (LAK). In 1967 exposeerde hij zijn grafische werk op de groepstentoonstelling in De Lakenhal met vooraanstaande kunstenaars als Herman Berserik, Kees Buurman, Contant Nieuwenhuys, Wessel Couzijn, Lucebert en Marte Röling. Hij was lid van de Beroepsvereniging voor Beeldende Kunstenaars. 

De ULO is in februari 1968 geopend als een HB-80 schoolontwerp van de Leidse stadsarchitect Ir. Theo K.J. Koch (1902-1985). De aula aan de noordkant van het schoolgebouw grenst aan de Vijf Meilaan en heeft hoge verticale ramen met uitzicht op een ruime voortuin waarin het beeld ‘Samenspraak’ van Frans de Wit staat. Volgens het Leidsch Dagblad, 3 februari 1968 heeft Voet ook een wandversiering van 16.00 meter breed bij 0.90 meter hoog in temperaverf geschilderd.

 

Vijf Meilaan 210 Voet Gevelrelief 3

Leidsch Dagblad,  3 februari 1968, p. 3

Bronnen

“Thorbecke-school in Leiden ZW geopend”, Leidsch Dagblad, 3 februari 1968, p. 3

“Thorbeck-ULO kost 2,5 miljoen gulden”, Nieuwe Leidsche Courant, 3 februari 1968, p. 3

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

https://rkd.nl/nl/explore/artists/81558

 

24 oktober 2018