Inventarisatie Wederopbouwkunst

Wassenaarseweg 60 Wenckebach tekstrelief
Tekstreliëfs,  Ludwig Oscar Wenckebach (foto: Peter Lamboo)

 

Adres

Wassenaarseweg 60  2333 AL Leiden

Huidige adres: Kolffpad 1, 2333 BN Leiden

Bouwjaar

1959

Architect

H.F. Mertens jr.

Oorspronkelijke bestemming

Laboratorium voor Fysiologie

Huidige gebruik

Willen Einthovengebouw

Kunstobject

Tekstreliëfs

Kunstenaar

Ludwig Oswald Wenckebach (1895-1962)

Status

Niet bedreigd

 

Beschrijving

Alle letterkunstwerken zijn betonreliëfs. Een betonreliëf ontstaat door bij het storten van een betonnen stijl of plaat de voorstelling met letters in het gips als contravorm in de houten mallen in de bekisting aan te brengen. De kunstenaar en de architect hebben hierin samengewerkt. Mertens heeft een betonsoort gebruikt die voor een betonreliëf opvallend verfijnd overkomt. Deze techniek is een jonge monumentale kunstvorm. In het Willem Einthovengebouw hebben de opschriften betrekking op de functie van het gebouw. Uit eerbetoon voor hun werk zijn de namen van de wetenschappers op het gebouw vermeld. De namen en teksten vormen een ensemble met de portretbeelden van de geleerden.

Oswald Wenckebach (1885-1962) is geboren in Heerlen als zoon van de medicus professor Karl Friedrich Wenckebach, onderzoeker in hartfuncties en kanker en is vader van de monumentale kunstenaar Karla Wenckebach (1923). Oswald is opgeleid als schilder en heeft het beeldhouwen in de praktijk en van zijn buurman John Rädecker geleerd. Hij bezocht de Kunstnijverheidsschool in Haarlem en in Wenen. Hij aanvaardde in 1935 het hoogleraarschap in Delft.

Het op 2 juli 1959 geopende gebouw, is ontworpen door de architect H.F. Mertens jr. in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Het gebouwencomplex bestaat uit een aaneenschakeling van vier bouwdelen op een Z-vormige plattegrond. Het is bekleed met donkergeel baksteen en heeft zadeldaken met donkergrijze dakpannen. Het gebouw dat ontworpen is als Laboratorium voor Fysiologie biedt nu huisvesting aan diverse falicitaire diensten van de Universiteit Leiden.

 

Bronnen

“Nieuw Leids Fysiologisch Laboratorium een uniek Centrum voor Wetenschap en Onderwijs” in: Leidsch Dagblad 3 juli 1959

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 126

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

 

13 november 2018