Agenda

Download als een iCal bestand
Dieslezing door Olga van Marion: Hoe ‘Leids’ waren de Leidse liedjes?
Zaterdag 04 November 2023, 10:00

Hollandse steden kennen een lange zangtraditie. Sporen daarvan zijn te vinden in talloze liedboekjes en op los gedrukte liedbladen, die in de zeventiende eeuw in zwang kwamen en die met hun eenvoudige uitvoering een breed publiek zullen hebben bereikt. Vooral lokale liedboekjes vonden gretig aftrek. Zo had Haarlem zijn bundel ‘Winter-Bloempjes’, Delft een ‘Cupidoos Schighje’ en Rotterdam een heuse ‘Faem-Bazuyn’. Ook voor zanglustige Leidenaren kwamen zulke bundeltjes op de markt. Wie enkele stuivers te besteden had, kon kiezen uit aantrekkelijke titels zoals ‘Het Leyts Prieeltje’ of, nog mooier, ‘De Leytse Cupido’. Thuis en op school werden de liedjes natuurlijk ook mondeling overgedragen. Teksten en melodieën zijn eeuwenlang met de paplepel ingegoten. Wie kende niet het ‘Weevers Lof Lied’ of de ‘Leydtsche Bedelaars’?

In deze lezing vragen we ons af hoe ‘Leids’ de inhoud van dergelijke liedjes en Leidse bundeltjes eigenlijk is. Waarin herkennen we lokale aspecten of kleuring van het taalgebruik? Kunnen we er iets uit leren over het leven in de stad van toen? En valt zo’n liedje ook nu nog te zingen? We zullen gezamenlijk een poging ondernemen onder de bezielende leiding van Margot Kalse (zang) en Earl Christy (luit). 

Olga van Marion is universitair docent bij de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden. Ze is met lezingen en publicaties actief op het brede gebied van vroegmoderne Nederlandse poëzie, liederen en theater. Margot Kalse is zangeres, neerlandica, dirigent, zangpedagoog en oude-muziekspecialist. In haar recentste project, Top 40 van de Gouden Eeuw, combineert ze haar theoretische en praktische kennis van de vroege Nederlandse muziek en literatuur.

Locatie Hooglandse kerk
Dieslezing en -bijeenkomst: alleen voor leden.