Agenda

Download als een iCal bestand
Commissie Dirk van Eck organiseert i.s.m. Resistor: Thema-avond: Leidse Revolutionairen in de Spaanse Burgeroorlog, 1936-1939
Vrijdag 11 Oktober 2024, 20:00

Historicus Yvonne Scholten zal vertellen over de Burgeroorlog, de Internationale Brigades en haar Leidse leden. Laura Lubbers zal vertellen over haar podcast-serie De Spanjestrijders en Ik, waarin ze mede op zoek gaat naar de drijfveren van wereldverbeteraars vandaag de dag. 

Tussen 1936-1939 vocht de linkse, gekozen volksfrontregering van Spanje tegen fascisten onder leiding van Franco, die via een staatsgreep de macht wilden grijpen. De fascisten werden gesteund door Hitler en Mussolini, maar het volksfront kon rekenen op duizenden revolutionairen, die van over de hele wereld naar Spanje kwamen om zich te verzetten tegen het opkomende fascisme. Ook uit Nederland, onder andere uit Leiden.

Wie waren deze Leidse revolutionairen, die in Spanje vochten? Wat maakten zij in Spanje mee? En hoe worden zij tegenwoordig herdacht? Scholten en Lubbers zullen hier tijdens de thema-avond op ingaan en vragen van het publiek beantwoorden.

Spaanse Burgeroorlog

Locatie Resistor, Vrijplaats Leiden, Middelstegracht 36, 2312 TX Leiden
Toegang is gratis, maar donaties zijn welkom
Zaal open vanaf 19.30