Een symposium waar muziek in zit
Het najaarssymposium van de Stichting Historisch Leiden, dat ook dit jaar weer op de vrijdagmiddag vóór de diësviering van Oud Leiden plaatsvindt, heeft een thema dat klinkt als een klok. Zoals altijd is het de bedoeling aandacht te besteden aan een thema waar nieuw onderzoek mogelijk en gewenst is, of waar recent nieuwe resultaten zijn geboekt. Dit keer wordt in een aantal ‘flitslezingen’ en een spannende groep ‘posterpresentaties’ aandacht besteed aan Muziek en musici in Leiden (en omgeving) door de eeuwen heen. De sprekers bestrijken de periode van middeleeuwse psalm tot moderne popmuziek.
Leiden heeft altijd een levendig en creatief muziekleven gekend en het ontwikkelde zich in de 16de en 17de eeuw zelfs tot een internationaal centrum van luitmuziek, met Cornelis Schuyt (1557-1616) als boegbeeld. Twee jaar geleden leidde dit tot het Leidse Schuyt Festival. De basis voor de muziekcultuur was tweeledig. Aan de ene kant bediende het stadsbestuur zich steeds meer van musici om vrolijke maaltijden en belangrijke vieringen op te luisteren. Aan de andere kant was vanouds het gezang van de ‘koraalkens’ in de kerk belangrijk en onderging de orgelmuziek een echte revolutie. Daarnaast was er altijd de muziek van de straat die zich in allerlei
liedjes uitte. Van de popsongs van toen loopt eigenlijk een ononderbroken lijn naar de Mary Servaas, The Shoes en Barry Badpak. In de lezingen komen al deze elementen aan bod. En ook de politieke kant daarvan wordt belicht, via de ‘Vaderlandsche Liederen’ (1784) van de Leidse patriot Pieter Vreede tot de strijdliederen van linkse Leidse koren in de 20ste eeuw.
De HVOL-werkgroep Leidse liederen biedt in de posterpresentaties een eerste staalkaart van liedjes als spiegel van het leven van alledag. Maar we krijgen ook voorbeelden van afbeeldingen van musici in de collectie van Museum De Lakenhal, de mogelijkheden van onderzoek in de archieven van muziekgezelschappen als K&G en het opsporen van de woonplaats van musici in de tijd van Beleg en Ontzet. Als bijzondere extra elementen zullen de lezingen worden omlijst met muziek uit verschillende perioden.